NOS NieuwsAangepast

Schaatsen op bevroren vennetje: 'Echt een cadeau dat dit kan'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Op bevroren vennetjes in een natuurreservaat in Hilversum halen tientallen schaatsliefhebbers hun hart op. Het kan, eindelijk. Opgetogen binden ze de ijzers onder hun skibroeken of leggings en maken de eerste slagen van het jaar.

Nick en Hanna van Aken zijn er als een van de eersten bij. Er ligt dan wel een laagje sneeuw op het ijs, maar dat mag de pret niet drukken. Nick: "Ik was hier gisteren ook en vannacht was het natuurlijk hartstikke koud. Met het ijs zit het wel goed." Dat het juist deze week kan, is voor dit echtpaar perfect: ze zijn beiden gymdocent en hebben krokusvakantie.

Dronebeelden: schaatsen in Windesheim

Aan de overkant van de weg schaatsen vooral gezinnen. Zoals de familie Boerrigter, die binnenkort voor drie jaar vertrekt naar het tropische Singapore. "Het is echt een cadeau dat we daarvoor nog kunnen schaatsen", zegt vader Wilfred, met aan zijn arm dochter Fardou op dubbele ijzers.

Anne Sytske Verboom (17), in zwarte legging, wollen sjaal en met een blos op haar wangen, hoopte al een paar dagen dat ze kon gaan schaatsen. "Vanochtend zagen we sneeuw en dachten we: 'nee hè!' Maar gelukkig kan het toch."

Haar broertje Tim (15) houdt niet van schaatsen. Wel van sneeuwscheppen. Hij loopt dan ook de hele tijd op sneakers en met een grote blauwe schep over het ijs om de sneeuw weg te schuiven en te scheppen. "Leuk dat hij zo toch nog ijspret heeft", zegt moeder Erna.

Een meneer stapt kort daarna voorzichtig het ijs op en vraagt aan Anne Sytske: "Mag ik heel even je schouder lenen?" Hij doet zijn schaatsbeschermers uit, legt ze neer en vertrekt.

Ik vind dit het ultieme wintergevoel.

Jorine Stoel

Een paar stoeltjes staan ongebruikt aan de rand van het ven, twee mannen met een slee betreden het ijs. Jorine Stoel uit Delft helpt haar zoon met de ijzers onderbinden. Ze is met haar drie kinderen en haar vader, bij wie ze logeren. "Ik vind dit het ultieme wintergevoel. Vroeger schaatsten we hier in de buurt. Dat ik dit nu met mijn kinderen kan doen, is helemaal geweldig."

Stoel deed ooit als junior mee aan het Nederlands kampioenschap schaatsen; ze schaatste wintertriatlons en marathons. "Dus ja, ik ga vanavond zeker kijken naar de marathon op natuurijs in Haaksbergen."

Ook dochter Mette (9) heeft het goed te pakken. Sinds drie jaar zit ze op les en is helemaal blij dat ze nu buiten kan laten zien wat ze in haar mars heeft. De jonge schaatster met een pandamuts op legt de lat hoog: "Mijn doel is om ooit naar de Olympische Spelen te gaan."

  • NOS
    Op dit vennetje bij Hilversum werd al vroeg geschaatst
  • NOS
    Nick en Hanna van Aken hadden alle tijd: voor hen is het vakantie
  • NOS
    Op het ijs lag een dun laagje sneeuw, maar dat mocht de pret niet drukken
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl