NOS NieuwsAangepast

Kosmonaut en astronauten terug op aarde na 5 maanden ISS

Ruimtevaarders weer terug op aarde

Een Russische kosmonaut en twee Amerikaanse astronauten zijn op aarde geland na een ruimtemissie van ruim vijf maanden. De ruimtevaarders landden met een capsule in het besneeuwde landschap van Kazachstan.

NASA-astronauten Joe Acaba en Mark Vande Hei en Aleksandr Misoerkin van het Russische Roscosmos brachten zeker vijf maanden door in het International Space Station (ISS). De afgelopen 168 dagen deden zij onderzoek vanuit het ruimtestation op 400 kilometer van de aarde.

Misoerkin verbeterde daarnaast met een andere kosmonaut het Russische record voor de langste ruimtewandeling. Hij was 8 uur en 13 minuten buiten het ISS.

NASA-astronaut Joe Acaba wordt uit de capsule geholpen

De Sojoez-capsule waarin het drietal terugkeerde, landde in de buurt van de stad Jezqazgan. Na de landing kwam Misoerkin als eerste naar buiten, gevolgd door Acaba.

Twee andere Amerikaanse astronauten en een kosmonaut vervangen de drie. Zij worden eind volgende maand de ruimte in geschoten vanuit Kazachstan. Het ISS heeft plek voor zes ruimtevaarders. Momenteel bemensen een Rus, een Amerikaan en een Japanner het station.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl