Aleksandr Misoerkin en Anton Sjkaplerov testen hun ruimtepakken
NOS Nieuws

Record-ruimtewandeling voor kosmonauten eindigt in domper

De twee Russische bemanningsleden van het internationaal ruimtestation ISS hebben een nieuw nationaal record gevestigd met hun ruimtewandeling van de afgelopen dag. Dat is overigens geen reden voor een feestje: de antenne waaraan ze moesten werken, staat nu verkeerd afgesteld.

Aleksandr Misoerkin en Anton Sjkaplerov waren 8 uur en 13 minuten buiten het ISS, 6 minuten meer dan het vorige Russische record uit 2013. Het record van de langste ruimtewandeling ooit is in handen van de Amerikanen. Die duurde bijna 9 uur.

De wandeling van de twee kosmonauten had eigenlijk 6,5 uur moeten duren, maar liep uit doordat de antenne niet goed uitvouwde. Toen dat uiteindelijk toch lukte, bleek dat hij in een verkeerde hoek stond gericht.

"Hebben we zojuist onze tijd verspild?", vroeg een van de twee astronauten daarop aan de Russische vluchtleiding. "Dat zoeken we nog uit", antwoordde die.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt de antenne naar behoren. Hij wordt gebruikt voor de communicatie tussen de Russische vluchtleiding bij Moskou en het ISS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl