Het regeringscentrum in Philipsburg
NOS NieuwsAangepast

United Democrats winnen verkiezingen in Sint-Maarten

De verkiezingen in Sint-Maarten zijn gewonnen door de fusiepartij van Theo Heyliger en Sarah Wescot-Williams, een voormalig premier. De United Democrats (UD) krijgt zeven van de vijftien zetels in het parlement.

De verwachting is dat de nieuwe coalitie uit de partijen van Heyliger en Wescot zal bestaan, samen met een derde partij. Welke partij dat wordt, is nog niet bekend.

De National Alliance (NA) van William Marlin houdt de vijf zetels die ze al had.

Theo Heyliger

Voor het beleid maakt het niet veel uit, zei correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. "De UD en ook de National Alliance hebben geen programma. Daar gaat het bij verkiezingen niet om. Het gaat om de persoonlijke band tussen politici en kiezers."

Dat blijkt ook uit de uitslag. "Die is bijna hetzelfde als die bij de verkiezingen van twee jaar geleden", zei Drayer. De opkomst was 62 procent, dat is zo'n 7 procent lager dan twee jaar geleden.

Sarah Wescot

Deze verkiezingen werden in november uitgeschreven. Het kabinet-Marlin kwam ten val toen een van de coalitiegenoten het vertrouwen opzegde, omdat Marlin de voorwaarden niet wilde accepteren die Nederland stelde aan de 550 miljoen euro voor de wederopbouw na de orkaan Irma.

Sint-Maarten kampt sinds 2010, toen het een land werd binnen het Koninkrijk, met veel politieke onrust. De afgelopen jaren zijn er zeven kabinetten geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl