NOS | Dick Drayer
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe coalitie kansrijk bij verkiezingen op Sint-Maarten

Inwoners van Sint-Maarten mogen vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De grote vraag is of oud-premier William Marlin terugkeert in het centrum van de macht of dat de nieuwe partij United Democrats de verkiezingen wint.

Het kabinet van Marlin kwam in november ten val toen een van de coalitiegenoten het vertrouwen opzegde, omdat Marlin de voorwaarden niet wilde accepteren die Nederland stelde aan de 550 miljoen euro voor de wederopbouw na de orkaan Irma. Hij staat nu als lijstduwer op de lijst van zijn partij, de National Alliance.

"Toch draait het allemaal nog om hem", zei correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat heeft er alles mee te maken dat je hier niet wordt afgerekend op wat je hebt gepresteerd, maar op je persoonlijke band met de kiezers."

Zijn belangrijkste opponenten zijn Theo Heyliger van de United People's Party en Sarah Wescot van de Democratic Party. Zij vormen onder de naam United Democrats een blok tegen Marlin. "Als je de uitslag van de vorige verkiezingen bekijkt, is de kans groot dat dit nieuwe blok de verkiezingen gaat winnen."

  • ANP
    Sarah Wescot
  • ANP
    Een vlaggetje van de de United Democrats op een auto in Sint-Maarten

Het enthousiasme om te gaan stemmen, lijkt gering, zei Drayer. Normaal gesproken zie je overal vlaggetjes op auto's en verkiezingsborden. Drayer zag dit keer maar één vlaggetje en drie verkiezingsborden.

"Als ik ernaar vraag, blijkt hetzelfde. Mensen zijn de verkiezingen beu. Er zijn er heel veel geweest in de afgelopen jaren. Dus echt leven doet het niet."

Ook om een andere reden zal de opkomst lager zijn dan bij eerdere verkiezingen. Op papier zijn 20.000 tot 25.000 inwoners stemgerechtigd, maar 2000 stemkaarten konden niet worden uitgedeeld, omdat deze mensen na de orkaan met onbekende bestemming zijn vertrokken.

Als alles volgens plan gaat, komt het nieuwe parlement van Sint-Maarten voor het eerst bijeen op 2 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl