De omstreden kerkklok in Herxheim EPA

Een omstreden kerkklok die 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een Duitse burgemeester nog de kop kostte, mag toch blijven hangen.

Over de klok in Herxheim am Berg ontstond vorig jaar gedoe. Hij was in 1934 aan de kerk geschonken door de Duitse staat. Zoals gebruikelijk was in die tijd, staan er een hakenkruis en de tekst "Alles fuer's Vaterland - Adolf Hitler." op.

Een oud-organist van de kerk wees plaatselijke media op het bestaan van de klok. Zij vond dat hij in het museum thuishoorde. Burgemeester Becker was het daar niet mee eens. Op tv citeerde hij een 95-jarige inwoonster van zijn dorp die had gezegd dat Hitler ook moet worden herdacht voor de dingen die hij voor elkaar heeft gekregen.

Klok als monument

Joodse organisaties reageerden geschokt op Beckers uitspraken. Ook de gemeenteraad en zijn eigen partij namen afstand van hem, waarop hij besloot te vertrekken.

De gemeenteraad sprak gisteravond over de kwestie en stemde met een ruime meerderheid voor behoud van de klok. Het instrument dient volgens de raad als een monument voor slachtoffers van geweld en onrechtvaardigheid en als een verzoeningsmiddel. In de kerk zal een bord komen te hangen met uitleg over de geschiedenis van de klok.

STER reclame