Burgemeester Becker bij de klok EPA

Zijn verdediging van een klok met een hakenkruis heeft de burgemeester van het Duitse Herxheim am Berg zijn baan gekost. Het werd Ronald Becker kwalijk genomen dat hij zich had uitgesproken voor behoud van de Hitler-Glocke.

De klok van 240 kilo hangt al sinds 1934 in de kerktoren van de Sint-Jakobuskerk in Herxheim. De Duitse staat had hem laten maken nadat de oude klokken verloren waren gegaan bij een brand. Zoals gebruikelijk in die tijd werd er een hakenkruis op aangebracht en de tekst "Alles fuer's Vaterland - Adolf Hitler".

De Hitlerklok EPA

Na berichten over nazi-memorabilia in het Duitse leger wees een oud-organist van de kerk plaatselijke media op het bestaan van de klok. "Ins Museum damit", was haar aanbeveling.

Burgemeester Becker (54) zag dat niet zitten. Hij was er juist trots op dat zijn stad een van de weinige van deze klokken heeft die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Zo waren twee andere nazi-klokken in Herxheim in de oorlog omgesmolten om wapens van te maken.

"Als we praten over Adolf Hitler gaat het altijd meteen over de vervolging van de Joden en de oorlog", zei Becker tegen de ARD. "Maar je moet ook het brede plaatje laten zien: er waren wreedheden en er waren dingen die we nog altijd gebruiken."

Citaat

Joodse organisaties reageerden geschokt op de uitspraken, de gemeenteraad en zijn eigen partij namen afstand van Becker. De burgemeester zei dat zijn citaat uit zijn verband was gerukt: hij had slechts de mening van een 95-jarige inwoner van Herxheim verwoord.

Toch besloot hij deze week op te stappen. Met de boodschap dat hij het nationaal-socialisme verre van zich werpt nam hij afscheid. Wat er met de klok gaat gebeuren, is nog niet bekend.

De Sint-Jakobus Kirche EPA

STER reclame