'Mies was een beetje de moeder van het volk'

Aangepast
ANP

De koningin van de Nederlandse televisie, maar bovenal een beetje de moeder van het volk. Zo zien veel mensen Mies Bouwman. Vanmiddag overleed de tv-legende op 88-jarige leeftijd.

"Als zij op televisie verscheen had je het gevoel alsof er een goede vriendin of leuke tante op bezoek kwam. Dat was wat televisie uniek maakte. Dat je door het glas kwam. Zij verenigde ons", zei presentator en producent Han Peekel op NPO Radio 1.

"Het interesseerde haar eigenlijk niet dat ze op televisie kwam", aldus Peekel. "Ze was volstrekt niet onder de indruk van de glitter en glamour van het beroep. In de eerste plaats had zij een gezin. Het televisiewerk deed ze ernaast."

'Altijd een dame'

Bij het horen van het overlijden van Bouwman moesten veel mensen terugdenken aan programma's als Eén van de acht en Mies en scène. Verslaggever Pauline Broekema tekende reacties op in een dansclub in Utrecht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mensen reageren op overlijden van Mies Bouwman: 'Altijd een dame'

Premier Rutte laat weten dat hij geschrokken en bedroefd is. "Vandaag is de koningin van de Nederlandse televisie overleden. Geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd. Nederland zal haar ontzettend missen."

Mediamagnaat John de Mol noemt Bouwman een vakvrouw die het amusement op televisie introduceerde. Hij noemt haar de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie. "Een vakvrouw van haar kruin tot aan haar tenen. Wat een gemis!"

Presentator Fred Oster, die veel met haar samenwerkte, zegt dat ze zo groot werd omdat ze "iemand van het volk was". "Ze werd geaccepteerd omdat ze eenvoudig bleef en de taal van het volk sprak. Ze was gek op mensen."

Een fenomenaal mens

Cabaretier Freek de Jonge, een vriend van Bouwman, zei in De Wereld Draait Door dat hij vanmiddag werd overrompeld door het nieuws. "Het was een fenomenaal mens", zei hij. "Ze was een geweldige moeder. Niet alleen voor haar kinderen, maar ook een beetje voor het hele volk."

De Jonge roemt haar werk voor de Nederlandse televisie, in het bijzonder haar programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. "Dat was een doorbraak. Het heeft ontzettend veel teweeg gebracht. Ze kreeg veel over zich heen, maar heeft het groots gedragen."

In 1963 en 1964 leidde de uitzending van het satirische VARA-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer geregeld tot ongenoegen. Zo was conservatief Nederland niet te spreken over een persiflage van het Onze vader. De woede richtte zich vooral op Bouwman.

Presentator Mart Smeets noemt Bouwman een groot vrouw. "Ze was een voorgangster van een heleboel dingen. Ze maakte vrije televisie. Uit het hoofd, spontaan ... prachtig."

BN'ers laten ook via Twitter weten dat zij geraakt zijn door het overlijden van Bouwman.

Henny Huisman Insta: HennyHuisman.TV @tweethenny
@tweethenny
#MiesBouman overleden(88) afgelopen Kerst zagen we elkaar nog. Wat een televisiegrootheid hebben we verloren, dag lieve, leuke Mies #RIP
1 jaar geleden
Cornald Maas
@cornaldm
#MiesBouwman - vanaf mijn kinderjaren mijn tv-heldin geweest. Autonoom, geestig, volstrekt zichzelf - ook in tijden dat dat (nog) niet vanzelfsprekend was. Tot op het laatst betrokken bij (de authenticiteit van) televisie. Prijs mezelf gelukkig dat ik haar meer dan eens ontmoette
1 jaar geleden
Martijn Krabbé
@krabbetv
Allerliefste geweldige Mies. Je was een groot voorbeeld. Maar voor mij vooral zo lief en altijd met zoveel interesse. En je zag alles! Ik zal je vreselijk missen. ❤️ #miesbouwman
1 jaar geleden
Robert ten Brink
@robert_tenbrink
Omg lieve Mies Bouwman. Dank voor een levenlang inspiratie en jouw nuchtere kijk op ons prachtige beroep❤️
1 jaar geleden
angelagroothuizen
Dag lieve Mies, ik ga je lieve briefjes en wijze woorden missen. Dank voor alles. #verdrietig #simplythebest #voorbeeld #miesbouwman

STER Reclame