NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Mies was een beetje de moeder van het volk'

ANP

De koningin van de Nederlandse televisie, maar bovenal een beetje de moeder van het volk. Zo zien veel mensen Mies Bouwman. Vanmiddag overleed de tv-legende op 88-jarige leeftijd.

"Als zij op televisie verscheen had je het gevoel alsof er een goede vriendin of leuke tante op bezoek kwam. Dat was wat televisie uniek maakte. Dat je door het glas kwam. Zij verenigde ons", zei presentator en producent Han Peekel op NPO Radio 1.

"Het interesseerde haar eigenlijk niet dat ze op televisie kwam", aldus Peekel. "Ze was volstrekt niet onder de indruk van de glitter en glamour van het beroep. In de eerste plaats had zij een gezin. Het televisiewerk deed ze ernaast."

'Altijd een dame'

Bij het horen van het overlijden van Bouwman moesten veel mensen terugdenken aan programma's als Eén van de acht en Mies en scène. Verslaggever Pauline Broekema tekende reacties op in een dansclub in Utrecht.

Mensen reageren op overlijden van Mies Bouwman: 'Altijd een dame'

Premier Rutte laat weten dat hij geschrokken en bedroefd is. "Vandaag is de koningin van de Nederlandse televisie overleden. Geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd. Nederland zal haar ontzettend missen."

Mediamagnaat John de Mol noemt Bouwman een vakvrouw die het amusement op televisie introduceerde. Hij noemt haar de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie. "Een vakvrouw van haar kruin tot aan haar tenen. Wat een gemis!"

Presentator Fred Oster, die veel met haar samenwerkte, zegt dat ze zo groot werd omdat ze "iemand van het volk was". "Ze werd geaccepteerd omdat ze eenvoudig bleef en de taal van het volk sprak. Ze was gek op mensen."

Een fenomenaal mens

Cabaretier Freek de Jonge, een vriend van Bouwman, zei in De Wereld Draait Door dat hij vanmiddag werd overrompeld door het nieuws. "Het was een fenomenaal mens", zei hij. "Ze was een geweldige moeder. Niet alleen voor haar kinderen, maar ook een beetje voor het hele volk."

De Jonge roemt haar werk voor de Nederlandse televisie, in het bijzonder haar programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. "Dat was een doorbraak. Het heeft ontzettend veel teweeg gebracht. Ze kreeg veel over zich heen, maar heeft het groots gedragen."

Presentator Mart Smeets noemt Bouwman een groot vrouw. "Ze was een voorgangster van een heleboel dingen. Ze maakte vrije televisie. Uit het hoofd, spontaan ... prachtig."

BN'ers laten ook via Twitter weten dat zij geraakt zijn door het overlijden van Bouwman.

STER reclame