Mies Bouwman in 1992
NOS NieuwsAangepast

'Dag lieve, lieve mensen'

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

De vandaag op 88-jarige leeftijd overleden televisiecoryfee Mies Bouwman begon haar carrière in 1951 bij de KRO, twee weken na de lancering van de Nederlandse televisie. Ze was de eerste omroepster van de KRO en presenteerde de allereerste uitzending van deze omroep, met een demonstratie pottenbakken en een dansje van doofstommen.

Ook toen al sprak zij de kijkers aan met "Dag lieve mensen", wat altijd haar handelsmerk zou blijven. Het stond voor de spontaniteit, onbevangenheid en hartelijkheid die haar geliefd maakten bij grote delen van het Nederlandse volk.

Een paar jaar na haar tv-debuut stapte Bouwman over naar de AVRO. Ze moest bij de KRO vertrekken omdat ze een relatie had met een getrouwde man, Leen Timp, met wie ze in 1955 trouwde.

Haar grote doorbraak kwam in 1962, met de presentatie van de eerste grote liefdadigheidsactie op tv: 24 uur lang Open het dorp. Tijdens de uitzending werd meer dan 16 miljoen gulden opgehaald voor de bouw van een gehandicaptendorp in Arnhem, voor die tijd een spectaculair hoog bedrag.

Lopende band

In de jaren 60 speelde ze bij de VARA in het satirische programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Dat programma leidde tot veel verontwaardiging bij conservatief Nederland, omdat er op voor die tijd ongekend kritische wijze werd gesproken over de autoriteiten en het geloof. Vooral het onderwerp Beeldreligie leidde tot woede. Juist de geliefde en bewonderde Mies Bouwman kreeg haatpost. In een recent interview vergeleek ze de woede bij gekwetste christenen, met de woede van fundamentalistische moslims als die zich in hun geloof aangetast voelden.

Later werd ze opnieuw de bejubelde heldin van de televisie, onder meer met de populaire quiz Een van de acht, waarin voor die tijd heel veel prijzen te winnen waren. Een vast onderdeel was de Lopende Band, die pas begon te lopen nadat Mies de woorden Licht uit, spot aan had uitgesproken.

In 1974 keerde ze terug naar haar oude werkgever, de AVRO, waar ze tot 1993 In de hoofdrol presenteerde. In dat programma stond iedere week het leven van een bekende Nederlander centraal. Andere populaire programma's waren Telebingo en haar eigen talkshow Mies.

Mies Bouwman, koningin van de Nederlandse televisie

Daarna stopte ze als presentatrice. Alleen incidenteel maakte ze nog haar opwachting op tv, zoals in het Rode Kruis-Gala van RTL in 1996. In 2005 was ze te zien in een speciale Azië-uitzending van RTL Boulevard, waar Bouwman - meer dan vijftig jaar na haar televisiedebuut - opnieuw achter de presentatiedesk plaatsnam.

In mei 2011 zat Bouwman aan tafel in een speciale uitzending van De Wereld Draait Door over Willem Duys. Later dat jaar reikte ze op het 46e Gouden Televizierring Gala de ring uit aan de talkshow Voetbal International. Zelf kreeg ze in 2009 uit handen van Joop van den Ende een speciaal voor haar in het leven geroepen Gouden Televizier oeuvre-ring.

Ze schreef ook columns voor een damesblad, die later gebundeld werden. Hierover vertelde ze tijdens haar laatste grote televisie-optreden bij DWDD in april vorig jaar.

Mies Bouwman bij laatste tv-optreden: gewoon een gelukkig mens

Bouwmanboulevard

Na haar vertrek van het beeldscherm schreef ze twee kinderboeken. Rambaboelie in 2002 en Jammerdejammer in 2007. In 2011 verscheen de biografie over haar televisieleven: Mies 60 jaar. De auteur, Jan Juffermans, was in juni van dat jaar overleden en Bouwman voltooide het boek daarna zelf.

In 2006 werd Bouwman vereeuwigd op de officiële Nederlandse Wall of Fame en in 2007 kreeg ze haar eigen Mies Bouwmanboulevard op het Mediapark in Hilversum. In 2013 overleed haar man Leen Timp, met wie ze 58 jaar getrouwd was geweest en met wie ze vier kinderen had. Het overlijden van Timp greep haar erg aan. Het leven zonder hem vond ze moeilijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl