Tekening van Mark M. in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Gezochte politiemol Mark M. meldt zich bij politie in Roermond

Politiemol Mark M., die vorige week veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenisstraf, heeft zich vanochtend gemeld bij de politie in Roermond. M. was niet aanwezig bij de uitspraak. Vermoed werd dat hij in Oekraïne verbleef, met zijn nieuwe vrouw.

De 31-jarige M. verkocht tussen 2011 en 2015 vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen. Met die informatie heeft hij in ieder geval 80.000 euro verdiend, maar vermoedelijk veel meer. De politie denkt dat het in de tonnen loopt.

M. is veroordeeld voor onder meer corruptie, witwassen, schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie. Alleen van omkoping werd hij vrijgesproken.

Volgens de rechter heeft M. "het aanzien van de politie ernstig geschaad", en heeft hij het onderzoek naar criminelen "ernstig gefrustreerd".

Oekraïne?

De rechter sprak van vluchtgevaar omdat de politiemol niet bij de uitspraak aanwezig was en mogelijk bij zijn vriendin zou verblijven. Of hij daar nu inderdaad vandaan komt, is niet bekend. Zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, had al aangekondigd dat M. zich binnen enkele dagen zou melden.

Kuijpers is voor zijn cliënt in hoger beroep gegaan. Hij acht corruptie niet bewezen. De betalingen zouden leningen zijn. M. heeft 28.000 zoekopdrachten ingevoerd naar gegevens over politieonderzoeken. Volgens eigen zeggen deed hij dat omdat het een hobby voor hem was.

M. zit weer vast. Volgens de politie moet het hof beslissen of hij zijn hoger beroep moet afwachten in hechtenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl