HH | Mark Kuipers

Stellen die in gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven toch niet naar de notaris. Minister Dekker wil voorkomen dat aankomende huwelijkskandidaten honderden euro's moeten betalen als ze hun bezittingen en hun schulden wel willen delen. "Het doel is om het mensen zo eenvoudig mogelijk te maken", aldus de minister voor Rechtsbescherming.

Sinds 1 januari geldt een nieuwe wet; het is niet meer standaard, zoals vroeger, dat mensen in gemeenschap van goederen trouwen.

Getrouwde stellen delen nu niet meer automatisch de erfenissen, bezittingen en schulden. Diegene die dat nog wél wil, moet dat laten vastleggen en dat kost bij een notaris al snel tussen de 480 tot 650 euro, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Modelverklaring

Dekker vindt dit duur en ingewikkeld en daarom kunnen huwelijkskandidaten een formulier invullen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is een modelverklaring die zowel op papier als digitaal ingevuld kan worden.

Het voorstel van Dekker wordt eerst voor advies naar allerlei instanties en de Raad van State gestuurd, daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

STER reclame