NOS NieuwsAangepast

Gemeenschap van goederen bij trouwen beperkt

De gemeenschap van goederen in het huwelijk wordt beperkt. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet aangenomen die dat regelt.

Het is nu zo dat mensen die trouwen alle bezittingen en schulden delen, ook als die voor het huwelijk zijn ontstaan. Als ze dat anders willen, moeten ze dat voor ze trouwen bij de notaris regelen. In de toekomst wordt dat omgedraaid: vermogen en schulden die de partners al voor het huwelijk hadden, vallen buiten de gemeenschap, tenzij ze het anders afspreken.

Ingewikkeld

VVD, PvdA en D66 hadden de initiatiefwet ingediend en het voorstel werd vorig jaar april met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. De senaat stemde vandaag ook in, maar daar ging dat met de kleinst mogelijke meerderheid.

Onder de tegenstemmers was ook de PvdA. De fractie vindt het voorstel zo ingewikkeld dat het huwelijksvermogensrecht nu niet meer voor alle lagen van de bevolking overzichtelijk en begrijpelijk is. De PvdA keerde zich daarmee dus tegen de partijgenoot in de Tweede Kamer, die een van de indieners was van het voorstel. Verder stemden ook CDA, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en OSF tegen. Zij zijn bang voor rechtsonzekerheid en zien ook grote uitvoeringsproblemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl