Dozen met zaden uit VS en Japan worden bij de zadenbank afgeleverd
NOS NieuwsAangepast

'Ark van Noach' voor zaden op Spitsbergen opgeknapt

De Noorse regering steekt meer dan 10 miljoen euro in een renovatie van de Wereldzadenbank op Spitsbergen. In de bunker liggen zo'n 900.000 zaden opgeslagen, zodat het dna ervan behouden blijft bij bijvoorbeeld een grote natuurramp of kernramp. De zaden zijn belangrijk voor de voedselvoorzieningsketen op aarde.

De wereldzadenbank zit 120 meter diep in een berg bij de stad Longyearbyen, waar de temperatuur met koeling naar -18 graden wordt gebracht.

Met het geld wordt onder meer een aparte ruimte gemaakt voor elektrische apparaten die warmte afgeven, zodat de bunker zelf zo koud mogelijk blijft. Ook komt er een nieuwe waterdichte ingang. Eind 2016 bleek dat de huidige ingang lekte, toen het permafrost onverwachts smolt.

Prei, ui en sla

De zadenbank wordt ook wel 'de Ark van Noach' voor zaden genoemd. Zeker 18.000 monsters zijn afkomstig uit Nederland: van onder meer prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen.

Drie jaar geleden werd voor het eerst gebruikgemaakt van de zaden uit de databank. Tijdens de burgeroorlog in Syrië werden duizenden type zaden uit dat land opgeslagen en veiliggesteld, die later weer werden teruggebracht toen het er rustiger werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl