Een Syrische man in een kas, die is opgezet door de VN
NOS Nieuws

Veiliggestelde Syrische zaden terug naar de regio

Duizenden Syrische zaden die jarenlang in een opslag op Spitsbergen hebben gelegen, gaan binnenkort terug naar Syrië. Ze worden er geplant in de herfst, zodat de gewassen in het voorjaar kunnen worden geoogst. Het is de eerste keer dat er zaden uit de opslag terug naar het land van herkomst gaan, melden Noorse media.

In de opslag liggen ruim 116.000 verschillende typen zaden uit Syrië opgeslagen, waaronder eeuwenoude soorten. Die zijn verzameld door een internationaal onderzoekscentrum, het International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (Icarda). Een deel daarvan wordt nu dus teruggestuurd.

In 2008 begon het onderzoekscentrum met het sturen van zaden naar Noorwegen. Toen de oorlog in Syrië uitbrak, gebeurde dat op grote schaal. De zaden zijn belangrijk, omdat de gewassen die eruit voortkomen zelfs in droge gebieden een hoge opbrengst hebben.

Bezet

"Het centrum werd helaas bezet door gewapende krachten", zegt onderzoeker Mahmoud Solh tegen de Australische zender ABC News. "Maar onder de bezetters zijn ook boeren die zaden van ons krijgen. Ze zien de waarde van het onderzoekscentrum in en weten dat we niets met de overheid te maken hebben."

Als de nieuw ingezaaide planten zijn opgekomen, gaan de zaden ervan voor een deel weer terug naar de Noorse opslag, zodat er altijd een reservevoorraad is.

Opslagbunker

In de Noorse zadenopslag is plaats voor 4,5 miljoen zaden, die opgeslagen liggen in een ruimte van 1000 vierkante meter. De opslag is gebouwd in een berg, die altijd onder ijs en sneeuw bedekt is. De temperatuur in het complex is rond de 3 graden onder nul. Van buiten is alleen de ingang van de opslag zichtbaar.

  • EPA
    De ingang van de zadenopslag op Spitsbergen
  • Flickr / Ministerie van Landbouw Noorwegen / CC BY-ND 2.0
    Zaden worden aangeleverd bij de opslag
  • Flickr / Ministerie van Landbouw Noorwegen / CC BY-ND 2.0
    Opgeslagen zaden in de opslag onder de grond
  • Flickr / Ministerie van Landbouw Noorwegen / CC BY-ND 2.0
    Binnen is het rond de 3 graden onder nul
  • Flickr / Ministerie van Landbouw Noorwegen / CC BY-ND 2.0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl