Van Persie was ooit bijna PSV'er: daar herinner ik me niets van

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Persie was ooit bijna PSV'er

Robin van Persie in het shirt van PSV. Het lijkt een aparte combinatie, maar in de voorzomer van 2004 was de Rotterdammer heel dicht bij een overstap naar de Lichtstad.

"Dat kan ik me niet meer herinneren", grapt de inmiddels 34-jarige routinier, die het vanmiddag met Feyenoord opneemt tegen PSV. "Of het serieus was? Het is niet rondgekomen en ik ben naar Arsenal gegaan. Daar ben ik achteraf erg blij mee."

De wedstrijd Feyenoord-PSV, aftrap 14.30 uur in De Kuip, is live te volgen op NPO Radio 1 en via ons liveblog op NOS.nl. Een samenvatting is te zien in Studio Sport Eredivisie, vanaf 19.00 uur op NOS.nl en NPO 1.

Even bijna veertien jaar terug in de tijd. Want hoe zat het ook alweer? De toen 20-jarige Van Persie was een supertalent, daar was iedereen het over eens. Maar zijn karakter zat hem toen nog weleens in de weg.

Na een sterke start belandde Van Persie bij Feyenoord op een zijspoor. Hij wilde achter de spitsen spelen, als echte nummer tien. De positie waar hij ook in de jeugd uitblonk. Maar onder leiding van trainer Bert van Marwijk brak de jongeling door als vleugelaanvaller.

Van Persie in zijn eerste periode bij Feyenoord met Bert van Marwijk ANP

Dat zinde hem echter niet. Van Persie was het zat bij Feyenoord. Het talent kwam steeds minder vaak bovendrijven en het was volgens de Rotterdammer tijd voor een nieuwe impuls. Sevilla had interesse, net als concurrent PSV.

Namens de Eindhovenaren gingen directeur Frank Arnesen en coach Guus Hiddink om tafel met Van Persie. En om de voetballer over de streep te trekken liet een PSV-fan alvast een shirt bedrukken met de naam van Van Persie achterop. Met rugnummer tien.

Omroep Brabant ging met het shirt langs bij Van Persie.

Robin van Persie ANP Pro Shots

De technische aanvaller nam het shirt met een grote lach in ontvangst, maar trok het niet aan. Wel hield hij het PSV-shirt omhoog en nam het mee. "Een zwak moment", oordeelt Van Persie nu. "Daar leer je van."

Anno 2004 weten Nederlandse media het dan eigenlijk wel zeker: een van 's lands grootste talenten blijft in de eredivisie. Dat lijkt ook te gaan gebeuren, totdat Arsène Wenger zich in de strijd mengt.

Vanaf dat moment wil Van Persie nog maar één ding: naar Arsenal, om de opvolger van de legendarische Dennis Bergkamp te worden.

November 2004: Robin van Persie (rechts) in duel met PSV'er Phillip Cocu Pro Shots

Nadat de transfer naar Londen was beklonken, gaf Van Persie, gehuld in een fleurige blouse, eind april 2004 tekst en uitleg. "Mijn begeleiding en vader hebben op me ingepraat dat ik naar PSV moest gaan, maar ik was niet te stoppen."

"PSV was een heel goede optie. Ik ben fantastisch ontvangen door Arnesen, zijn vrouw en Hiddink. Het was echt een positief verhaal, maar als Arsenal dan komt... Dat is een droomclub, daar hoefde ik niet lang over te denken."

De rest is geschiedenis.

Speelminuten

Sinds zijn terugkeer bij Feyenoord is de hoeveelheid speelminuten die de 34-jarige Van Persie maakt een terugkerend thema. Tegen Heracles Almelo (1-0 winst door een doelpunt van 'RVP') had hij zijn eerste basisplaats. Na 73 minuten werd hij gewisseld.

"Daarna had ik wel even zware beentjes", bekent Van Persie. Met de competitiewedstrijd tegen PSV en de halve finale van de beker tegen Willem II voor de boeg is de vraag hoelang de aanvaller kan spelen.

"Wat het plan is met mij? Dat weet ik, maar het is wel zo handig om dat even binnenskamers te houden."

STER Reclame