De Tweede Kamer herdenkt oud-premier Lubbers ANP

De Tweede Kamer heeft oud-premier Lubbers herdacht in aanwezigheid van zijn familie. Kamervoorzitter Arib noemde hem een groot staatsman "met diepgewortelde idealen, die zich niet blind staarde op zijn eigen gelijk, maar de harmonie zocht".

Zij zei dat hij 21 jaar kind aan huis was in de Tweede Kamer.

Zelf koestert zij warme herinneringen aan zijn deelname aan een grote demonstratie tegen racisme in 1992. Lubbers liep daarin mee als een premier, die de eenheid in zijn land wilde bewaren, zei Arib.

De Kamervoorzitter wees nog eens op zijn soms onnavolgbare taalgebruik, dat journalisten soms tot wanhoop dreef. In dat opzicht was hij soms "een menselijke mistbank", vond zij.

No nonsense-beleid

Ook premier Rutte sprak over Lubbers als een groot man, die als individu "een stempel heeft gedrukt op Nederland en op een decennium". Hij zei dat de langstzittende premier niet voor de populariteitsprijs ging. Zijn "no nonsense-beleid" in de crisis van de jaren tachtig was zo onverbiddelijk, dat de Britse oud-premier Thatcher volgens Rutte eens verzuchtte dat haar imago als Iron Lady in gevaar kwam.

Van binnen was Lubbers echter "een gevoelig filosoof", zei Rutte. Hij zat er niet voor zichzelf, maar om de samenleving verder te helpen. Zijn andere kant kwam onder meer naar voren toen hij in 2005 een "spiritueel betoog" hield op popfestival Lowlands. Dat maakte hem populair bij een generatie jongeren die hem niet (bewust) als premier had meegemaakt.

De Tweede Kamer hield een minuut stilte.

Lubbers overleed vorige week woensdag op 78-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen. Eerder deze week is hij begraven in Rotterdam.

STER reclame