ANP

Oud-premier Ruud Lubbers is vanmiddag in familiekring begraven in Rotterdam. Ook de herdenkingsdienst om 12.00 uur in de Laurentius- en Elisabethkathedraal was uitsluitend voor genodigden.

Lubbers overleed afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen.

Verschillende politici met wie Lubbers samenwerkte arriveerden vanmorgen bij de kerk, zoals Elco Brinkman, Wim Deetman, Bram Peper en Minister van Staat Jos van Kemenade. Ook oud-premiers Van Agt, Kok en Balkenende zijn aanwezig, net als de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Uitvaart en begrafenis Lubbers in besloten kring

In verband met de uitvaart van de oud-staatsman hangen de vlaggen op hoofdgebouwen van de overheid halfstok. Premier Mark Rutte heeft hiervoor een vlaginstructie gegeven. Hij was in Rotterdam aanwezig, evenals een aantal van zijn voorgangers.

Belangstellenden konden gisteren terecht in de Laurentius- en Elisabethkathedraal, waar de kist stond opgesteld in een zee van bloemen en wat kaarsen. Enkele honderden hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt en het condoleanceregister getekend.

Ruud Lubbers was de jongste premier van Nederland ooit en ook de langstzittende. De CDA'er leidde tussen 1982 en 1994 drie kabinetten. Ook was hij twee keer informateur bij een kabinetsformatie, in 2006 en 2010.

STER reclame