Tienermoeder in Centraal-Afrika
NOS NieuwsAangepast

Kinderen misbruikt bij kinderhulporganisatie Plan International

Medewerkers van hulporganisatie Plan International, het voormalige Foster Parents Plan, hebben kinderen seksueel misbruikt. Recent zijn er zes gevallen van seksueel misbruik geweest, één door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. De zes zijn direct ontslagen, schrijft directeur Monique van 't Hek van Plan Nederland in een brief aan donateurs.

De gevallen deden zich voor in het vorige boekjaar van Plan International, de periode 1 juli 2016 - 30 juni 2017. Vijf van de zes ontslagen medewerkers hebben zich volgens de brief schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Tegen hen is aangifte gedaan. Er waren geen Nederlandse medewerkers van Plan International bij het misbruik betrokken.

Van 't Hek is geïnformeerd door het internationale hoofdkantoor. Ze weet niet waar het misbruik heeft plaatsgevonden en welke medewerkers zich eraan schuldig hebben gemaakt. Dat wordt in het belang van de slachtoffers niet bekendgemaakt. Ze kan ook nog niet zeggen of er ook in eerder jaren gevallen van seksueel misbruik zijn geweest. Daarover heeft ze het hoofdkantoor om informatie gevraagd.

Behalve het misbruik waren er in dezelfde periode ook negen gevallen van seksuele intimidatie of ander ongepast gedrag. Hiervoor zijn zeven medewerkers ontslagen. Twee anderen hebben een waarschuwing gekregen, omdat zij zich alleen schuldig maakten aan ongepast taalgebruik. Ook hierbij waren geen Nederlanders betrokken.

Geschokt

Plan International komt met de cijfers naar buiten na berichten over seksueel wangedrag bij Oxfam. Dat schandaal is voor Plan International de aanleiding om openheid van zaken te geven. Ook Artsen zonder Grenzen informeerde in de nasleep van het schandaal bij Oxfam zijn donateurs over seksueel wangedrag van medewerkers.

"Wij zijn ongelooflijk geschokt door deze incidenten en vinden het verschrikkelijk voor alle slachtoffers. Bij Plan gaat de bescherming van kinderen en jongeren boven alles", schrijft Van 't Hek in haar brief aan de donateur. Ze hoopt dat de openheid ertoe leidt dat donateurs niet afhaken.

Foster Parents

Van 't Hek benadrukt dat Plan Nederland een zerotolerancebeleid heeft ten aanzien van seksueel wangedrag. Plan International heeft 10.000 medewerkers en duizenden vrijwilligers die in 75 landen werken. Er worden nauwelijks Nederlanders uitgestuurd. "We werken met lokale medewerkers", zegt Van 't Hek. "Alle medewerkers worden gescreend, maar kennelijk heeft dit het misbruik niet kunnen voorkomen."

Plan International is een organisatie die zich richt op het verbeteren van de levenssituatie van kinderen in ontwikkelingslanden, vooral van meisjes. In 2016 werden 17 miljoen meisjes en 15 miljoen jongens geholpen. De organisatie heette eerder Foster Parents Plan. Die naam werd veranderd nadat de organisatie eind jaren 90 in opspraak was gekomen door berichten dat hulpgeld niet goed werd gebruikt. Plan Nederland erkent dat de administratie niet op orde was, maar stelt dat misbruik van hulpgelden nooit is bewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl