NOS NieuwsAangepast

Oxfam meldt 26 nieuwe gevallen van seksueel wangedrag

Het schandaal over Oxfam-hulpverleners die zich seksueel misdragen op kosten van donateurs breidt zich nog steeds uit. De Britse Oxfam-topman Mark Goldring heeft tegenover een Britse parlementscommissie verklaard dat er 26 nieuwe gevallen zijn gemeld sinds de publicaties over seksfeesten na de aardbeving in Haïti.

Tien meldingen gaan over zaken in het Verenigd Koninkrijk en zestien speelden zich af in andere landen. Het zou gaan om recente en minder recente gevallen. Details over de aard en omvang van het grensoverschrijdende seksuele gedrag maakte Goldring niet bekend.

Sinds de berichten over seksschandalen naar buiten kwamen hebben 7000 donateurs hun giften stopgezet.

Zwitserland heeft zijn donaties aan Oxfam voorlopig stopgezet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eist "volledige opheldering van de gebeurtenissen". Tussen 2013 en 2017 heeft Zwitserland Oxfam gesteund met omgerekend 18 miljoen euro.

Onder vuur

Goldring en twee andere topfunctionarissen werden flink onder vuur genomen door de parlementaire commissie. Zij verontschuldigden zich diverse keren voor het gedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti.

Oxfam-topman Goldring wordt gehoord

Topman Goldring sprak tegen dat Oxfam heeft geprobeerd om het schandaal in 2011 onder het tapijt te vegen. Na een intern onderzoek over de gang van zaken in Haïti na de aardbeving in 2010 zei de organisatie toen dat er sprake was geweest van ernstige misdragingen, waaronder machtsmisbruik.

Seksueel fout gedrag werd echter niet genoemd. "We dachten toen dat we transparant waren. We weten nu dat het niet genoeg was," zei Goldring, die toen nog niet de topman was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl