Muhammad Najem
NOS NieuwsAangepast

15-jarige verslaggever: 'Mensen moeten weten wat er gebeurt in Syrië'

"Als ik later groot ben, wil ik verslaggever worden", zegt Muhammad Najem tegen CNN. Maar een verslaggever is de 15-jarige eigenlijk allang, in een oorlogsgebied nog wel. "Mensen moeten weten wat er allemaal gebeurt in Syrië".

Muhammad maakt video's van de oorlog in Oost-Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus en plaatst ze op sociale media. De wijk is al jaren in handen van rebellen, maar de Syrische president Assad wil de wijk heroveren; in de strijd zijn vandaag opnieuw tientallen doden en honderden gewonden gevallen.

Red ons

Vooral zijn begeleidende teksten bij de video's maken indruk. In een video gepubliceerd op 15 januari spreekt hij direct tot de presidenten van Syrië, Rusland en Iran: "We worden gedood door jullie zwijgen. Bashar al-Assad, Poetin en Khamenei hebben onze kindertijd verwoest. Red ons voordat het te laat is."

De eerste berichten van Muhammad verschenen twee maanden geleden online. Of de video's echt zijn, is niet met zekerheid te zeggen. CNN vermeldt dat ze de authenticiteit van de video's niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Toch lijkt er weinig af te dingen aan een video waarin Muhammad kinderen uit de buurt interviewt met de vraag wat ze wensen voor het nieuwe jaar. "Dat mijn vader die vrijkomt uit de gevangenis", zegt er eentje. "Dat ik geen water en hout meer hoef te tillen", zegt een ander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl