Nieuwe aanvallen op Oost-Ghouta in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw tientallen doden: Oost-Ghouta is 'hel op aarde'

Bij nieuwe aanvallen op de voorstad Oost-Ghouta bij Damascus zijn zeker 38 doden en 200 gewonden gevallen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Gisteren kwamen volgens dezelfde organisatie meer dan honderd mensen om het leven, bij de dodelijkste aanval sinds 2013. In totaal hebben de aanvallen de afgelopen dagen al meer dan 300 levens geëist.

Oost-Ghouta is een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus; de wijk is al zo'n vijf jaar in handen van rebellen. Oost-Ghouta en de plaats Idlib zijn de laatste grote bolwerken van de oppositiepartijen. President Assad wil het gebied snel heroveren.

Schuilkelders

In Oost-Ghouta wonen zo'n 400.000 mensen die moeten bivakkeren in schuilkelders, waar vijf of zes families in één ruimte moeten zitten. De VN en hulporganisaties hebben alarm geslagen; in de enclave is een groot tekort aan voedsel en medicijnen.

Eind vorig jaar luidde Unicef al de noodklok over hongerende kinderen in de enclave. De Franse president Macron en secretaris-generaal Guterres van de VN roepen op tot een wapenstilstand zodat de inwoners kunnen worden geëvacueerd. Guterres noemt Oost-Ghouta "de hel op aarde".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl