Gekidnapte Chibok-meisjes, beeld uit Boko Haram-video
NOS NieuwsAangepast

Vrees voor nieuw 'Chibok': tientallen Nigeriaanse meisjes vermist

In Noordoost-Nigeria worden tientallen schoolmeisjes vermist, nadat jihadisten van terreurgroep Boko Haram maandag een aanval hadden uitgevoerd op een dorpsschool. De regionale minister van Onderwijs heeft bevestigd dat zo'n vijftig meisjes spoorloos zijn, nadat bij een telling op de meisjesschool gisteren bleek dat een groot aantal leerlingen afwezig waren.

Afrikaanse media spreken van negentig vermisten. Het is nog onduidelijk of de leerlingen zijn ontvoerd, of dat ze gevlucht zijn uit angst voor de aanvallers.

Als Boko Haram de meisjes inderdaad heeft meegevoerd, gaat het om de grootste ontvoeringszaak sinds de terroristen in 2014 meer dan 270 meisjes uit de plaats Chibok kidnapten.

Die zaak trok wereldwijde aandacht voor de bloedige opstand van de jihadisten, die een islamistische staat willen vestigen in een deel van Nigeria. Daarbij voeren ze onder meer aanslagen uit op scholen om te voorkomen dat meisjes lessen volgen.

In de bosjes verstopt

Leerlingen verklaarden na de aanval dat veel meisjes over het schoolhek klommen en zich in de struiken verstopten toen Boko Haramstrijders bij de school stopten. Ooggetuigen hebben gehoord hoe meisjes die in pick-uptrucks waren gedreven, huilden en schreeuwden. Een andere leerling zag hoe gewapende mannen meisjes naar de auto's leidde.

Van de ruim 270 meisjes die vier jaar geleden uit Chibok werden ontvoerd, worden er naar schatting nog 113 vastgehouden. De anderen zijn gefaseerd vrijgelaten, de laatste groep in mei vorig jaar. Veel van hen moesten gedwongen trouwen met Boko Haramstrijders en hebben in gevangenschap kinderen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl