NOS SportAangepast

Bjørgen mist goud, maar pakt wel veertiende olympische medaille

Marit Bjørgen heeft geschiedenis geschreven op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De langlaufster is dankzij haar bronzen medaille op de teamsprint de meest gedecoreerde deelnemer aan de Winterspelen ooit.

Bjørgen heeft nu in vijf deelnames aan de Spelen veertien medailles gepakt, één meer dan de Ole Einar Bjørndalen. Bjørndalen heeft echter wel meer gouden medailles dan de 37-jarige veterane; acht om zeven.

Noorwegen leek lange tijd op weg naar de overwinning in de teamsprint, waarmee Bjørgen zelfs de meest succesvolle winterolympiër ooit zou zijn geworden. In de laatste meters gingen de Verenigde Staten en Zweden de Noren echter voorbij, waarbij de VS er verrassend met het goud vandoor ging.

Bjørgen krijgt nog een kans op eremetaal in Pyeongchang, ze komt zondag nog in actie op de dertig kilometer klassieke stijl.

Succesvolste deelnemers Winterspelen

AtleetGoudZilverBrons
1.Ole Einar Bjørndalen (Noo), biatlon 84113
2.Bjørn Daehlie (Noo), langlaufen84012
3.Marit Bjørgen (Noo), langlaufen*74314
4.Ljoebov Jegorova (Rus), langlaufen6309
5.Viktor An (Rus), shorttrack*6028
6.Lidija Skoblikova (Sovjet-Unie), schaatsen6006
7.Ireen Wüst, schaatsen*54110
8.Claudia Pechstein (Dui), schaatsen*5229
9.Martin Fourcade (Fra), biatlon*5207
10Larisa Lasoetina (Rus), langlaufen5117
=Clas Thunberg (Fin), schaatsen5117
18 Sven Kramer, schaatsen*4228
*nog actief als sporter

Noorse favorieten pakken goud bij mannen

Bij de mannen zorgden Martin Johnsrud Sundby en Johannes Hoesflot Klaebo voor de zesde gouden langlaufmedaille voor Noorwegen.

De tandem van routinier Sundby (33) en supertalent Klaebo (21) was huizenhoog favoriet op dit onderdeel en maakte dat volledig waar. Sundby sloeg een gaatje in de voorlaatste van zes ronden over 1,25 kilometer, waarna Klaebo het goud (al zijn derde in Pyeongchang) ogenschijnijk moeiteloos over de finish bracht.

In de spannende sprint om de resterende ereplaatsen eisten de Russen Aleksandr Bolsjoenov en Denis Spitsov het zilver op. Het brons ging naar de Fransen Maurice Magnificat en Richard Jouve.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl