Jac Orie schreeuwt Carlijn Achtereekte naar olympisch goud
NOS SchaatsenAangepast

Succescoach Orie: trainen en testen leveren unieke reeks op

Gerard van Velde, Marianne Timmer, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Sven Kramer, Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte. Ze hebben allemaal wat gemeen. De schaatsers hebben allemaal olympisch goud gewonnen onder Jac Orie.

De ene titel was wel wat verrassender dan de andere, maar vanaf 2002 pakte Orie wel elke Spelen een gouden plak. Geen schaatstrainer heeft die succesreeks op zijn erelijst staan.

"Het is geen toeval dat ze hebben gewonnen", zegt succescoach Orie, die in Zuid-Korea weer drie gouden plakken van zijn pupillen kon bijschrijven, in Studio Sportwinter.

"Er zijn wel mensen bij met wie we hebben doorgedrukt, die we niet hebben opgegeven. Het zijn er wat veel voor toeval."

Jac Orie (l) na de winst van Sven Kramer (m) op de olympische 5.000 m

Orie heeft inmiddels een enorme status als succestrainer opgebouwd. Een jaar geleden bij de WK afstanden op de olympische schaatsbaan van Gangneung pakken zijn mannen alle individuele titels. Een prestatie die niet eerder is voorgekomen.

Wetenschappelijke achtergrond

Volgens oud-schaatser en NOS-analyticus Erben Wennemars maakt zijn wetenschappelijke achtergrond Orie een uitzonderlijk trainer. "Hij heeft een hekel aan geluk en aan mentale spelletjes, hij moet alles kunnen verklaren en hij heeft niet succes met een schaatser, maar met allemaal verschillende schaatsers."

Orie heeft een wetenschappelijke achtergrond en gebruikt die in de topsport. Bij hem wordt alles gemeten, alle data wordt opgeslagen.

En van daaruit verder gedacht. "Het is eigenlijk trainen, testen, trainen, testen, trainen en testen; een soort cirkel. En in die circkel staat leren."

Kjeld Nuis wint olympische 1.500 meter

Carlijn Achtereekte, die een jaar geleden zelf Orie belde of ze bij hem kon komen trainen, is een schaatsster waar Orie aan de hand van haar gegevens wel een mooi experiment in zag.

Toen hij al haar data van wedstrijden had ingevoerd, zag de trainer mogelijkheden. "Ik was er heilig van overtuigd dat dit experiment kansen had. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik haar had weggezet op de vijf kilometer en het is de 3.000 meter geworden."

Teleurstellingen

Toch zijn er ook teleurstellingen. De mislukte 10.000 meter van Sven Kramer zag Orie in Gangneung niet aankomen. Na acht rondjes zag de succescoach het misgaan.

"Dit had ik echt niet verwacht, strookt ook niet met zijn 6.09 op de vijf kilometer." Orie heeft nog geen verklaring voor het falen van de Fries op de langste afstand. Kramer heeft na die race ook nog geen tests afgelegd, geeft hij aan.

Voor Orie staan er nog belangrijke dagen op het programma. Kramer en het talent Patrick Roest rijden nog om de medailles op de ploegenachtervolging, Kjeld Nuis kan de schaatskoning worden door na de 1.500 meter vrijdag ook de 1.000 te winnen.

De Noor Lorentzen maakte echter grote indruk op de 500 meter. "Ik ben niet geschrokken. Ik hoop dat die twee tegen elkaar rijden." Dat levert ongetwijfeld interessante data op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl