NOS NieuwsAangepast

Rechercheur Geertje staat soms een dag lang kopietjes te maken

Geertje werkt als rechercheur bij de politie in Amsterdam en heeft een stapel van honderden A4'tjes naast zich liggen. Daar staat op waarom rechercheurs camerabeelden willen opvragen, of waarom het nodig is om iemand af te luisteren of te volgen.

Werk dat volgens Geertje uiteindelijk nutteloos is bij de vervolging van een verdachte.

"Er staat namelijk geen enkel bewijs in die stapel papieren", zegt Geertje, die haar volledige naam niet gepubliceerd wil hebben. De papierwinkel is vooral bedoeld om geen inbreuk te maken op de privacy van verdachten. "Het werk is nuttig omdat we die middelen willen inzetten, maar het levert dus geen enkel bewijs op. Het gaat puur om de verantwoording."

'Papierwerk bij politie oorzaak van capaciteitsprobleem'

Uit een rapport van de Nederlandse Politiebond blijkt vandaag dat de recherche zwaar overbelast is en maar een fractie van het werk aan kan. Rechercheurs schatten in dat ze maar een op de vijf zaken kunnen oppakken. Een van de oorzaken is het vele papierwerk.

Volgens Geertje maakt het niet uit wie dat werk doet. Dat kan ieder teamlid zijn, welke rang of functie die ook heeft. Als een rechercheur dat doet, kan die dus geen echt recherchewerk doen. "Dus géén getuigen horen of iemand opsporen. Het vertraagt enorm. Daardoor mis je soms informatie."

Niet hiervoor bij politie gekomen

Het zou voor Geertje al helpen als een politiemedewerker in een hogere rang een iets ruimere bevoegdheid krijgt. Dan hoeft er geen akkoord meer te worden gegeven door een officier of rechter-commissaris om bijvoorbeeld iemand af te luisteren.

De politievakbonden roepen op tot 2000 extra rechercheurs. Geertje kan lastig inschatten of dat voldoende is. "Maar andere mensen kunnen dit werk ook doen. Je zou mensen moeten binnenhalen die voor dit soort administratief werk geschoold zijn. En niet laten doen door een rechercheur die puur recherchewerk wil doen en daarvoor bij de politie is gekomen."

Ze wijst naar tien mappen en een doos vol papieren. Dit zijn de mappen die horen bij "een eenvoudige ontvoeringszaak":

De rechercheurs zijn verplicht om kopieën aan te leveren als de zaak voor de rechter komt. Dat betekent een pakket papieren voor de rechter, de officier en de verdediging. En hoe groter de zaak, hoe meer pakketten. "Het komt voor dat we die dossiers acht keer moeten kopiëren. Dat doen de rechercheurs zelf. Soms sta je alleen daarvoor al een dag in het kopieerhok."

Dat is erg zonde van de recherchecapaciteit, vindt Geertje. "Het mooiste zou zijn als iemand anders, die niet rechercheur is, dit werk kan doen. Dan kunnen wij gewoon weer veel boeven vangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl