Voor de Muur van Mussert staan nu vakantiehuisjes voor Poolse seizoensarbeiders
NOS NieuwsAangepast

Winnaar prijsvraag Muur van Mussert vandaag bekendgemaakt

Wat doen we met de Muur van Mussert? De Stichting Erfgoed Ede schreef een prijsvraag uit voor studenten en vanavond wordt de winnaar bekendgemaakt. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt erover na wat er met het in verval geraakte complex moet gebeuren. Als het behouden blijft, ligt er in ieder geval een idee klaar voor wat de bestemming zou kunnen zijn.

"De Muur is het enige overblijfsel van de NSB en de collaboratie", zei jurylid en cultuurhistoricus Roel During van de universiteit van Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal. "In die zin is het een belangrijk object, want het kan het verhaal vertellen over hoe de collaboratie in zijn werk is gegaan."

Studenten werd gevraagd met een mooi voorstel te komen dat niet meer dan drie kantjes van een A4'tje mocht beslaan. Dat kon een concept, een ontwerp of businessplan zijn. Verder werden er geen eisen gesteld.

During wilde niet vooruitlopen op het bekendmaken van de winnaar, maar wilde wel kwijt dat studenten niet bang zijn om wat te veranderen aan de Muur. "Er is veel aandacht voor informatie, voor het vertellen van het verhaal van wat er nou eigenlijk is gebeurd. Wat is dat eigenlijk: collaboratie? En hoe is dat precies gegaan? Zou dat nu ook nog kunnen? Dus weg een beetje van goed en fout en wat is er nou eigenlijk precies gebeurd."

Er zijn zestien inzendingen binnengekomen. De deelnemers zijn studenten van verschillende Nederlandse universiteiten.

De NSB-bijeenkomst in Lunteren op 22 juni 1940 waar Mussert zich als trouwe bondgenoot van de Duitse bezetters presenteerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl