De Muur van Mussert
NOS NieuwsAangepast

Ministerie zet in op behoud Muur van Mussert

De zogeheten Muur van Mussert in Lunteren wordt niet direct bedreigd met sloop. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in reactie op een brandbrief die diverse prominenten gisteren stuurden aan minister Van Engelshoven.

De briefschrijvers, onder wie historicus Maarten van Rossem en museumdirecteur Taco Dibbits, willen dat het NSB-bouwwerk een Rijksmonument wordt. De muur staat op een campingterrein en de eigenaar wil hem slopen om plaats te maken voor vakantiehuisjes.

Volgens de woordvoerder van het ministerie gaat dat op korte termijn zeker niet gebeuren. Er ligt bij de gemeente Ede, waar Lunteren onder valt, een aanvraag om van de muur een gemeentelijk monument te maken. Zolang die procedure loopt, is het bouwwerk beschermd.

Historische plek voor Nederland

De gemetselde muur werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd en werd door NSB-leider Anton Mussert gebruikt voor toespraken op massale partijbijeenkomsten met Pinksteren.

  • YouTube
    Hagespraak van Anton Mussert in Lunteren
  • HH | Rob Voss
    De muur waar NSB-leider Anton Mussert zijn toespraken hield
  • Wikimedia Commons
    De Muur van Mussert tijdens een massabijeenkomst van de NSB

Het ministerie is met de briefschrijvers eens dat de Muur van Mussert een historische plek is voor Nederland. "We verkennen op dit moment hoe we de zwarte bladzijdes uit onze geschiedenis een plaats kunnen geven en hoe we het erfgoed dat hiermee verbonden is, kunnen beschermen".

Die verkenning is volgens de woordvoerder volgend jaar klaar. "Onze inzet is om de muur sowieso te behouden tot de verkenning klaar is." Ondertussen is het ministerie in gesprek met de gemeente en de campingeigenaar. Ook daarbij is de inzet om de muur te behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl