Hagespraak van Mussert in Lunteren bij de Muur
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Campingeigenaar wil Muur van Mussert slopen

De eigenaar van camping De Goudsberg in Lunteren heeft bij de gemeente Ede een sloopvergunning aangevraagd voor de Muur van Mussert. De muur staat op het campingterrein en is ernstig verwaarloosd.

De gemetselde muur werd in de jaren 30 gebouwd in opdracht van de NSB. Hij werd gebruikt voor de 'hagespraken' van de leider, de toespraken die hij met Pinksteren hield voor zijn verzamelde aanhangers.

Het bouwwerk maakte deel uit van een openluchttheater voor massabijeenkomsten. Het platform waarop Mussert stond en andere onderdelen van het complex zijn na de oorlog al gesloopt, schrijft Omroep Gelderland.

Monument

Ede wil dat de muur een monumentenstatus krijgt en deed een verzoek hiertoe aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Die steunde dat eerst, maar trok het besluit later weer in omdat breder onderzoek nodig was.

De muur staat op particulier terrein. Campingeigenaar Roderick Zoons heeft volgens zijn woordvoerder opdracht van de gemeente gekregen om van De Goudsberg een 'vitaal park' te maken.

"Oost-Europese arbeiders moeten daar weg. En dat betekent een ander verdienmodel. De camping is nu zo'n 20 hectare groot. Het complex waar de Muur van Mussert staat, schermt zo'n 5 hectare af. Als de muur blijft staan, is er slechts plek voor 40 in plaats van voor 55 chalets".

Grootvader

De Goudsberg was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex. De grootvader van de huidige eigenaar heeft het in 1951 overgenomen.

De Muur van Mussert tijdens een massabijeenkomst van de NSB

De gemeente heeft nog enkele weken de tijd om te beslissen over het verzoek.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Advertentie via Ster.nl