Mishandelde Zwolse jeugdtrainer voelt zich onveilig en neemt maatregelen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mishandelde jeugdtrainer SV Zwolle doet verhaal

"Ik ga niet meer alleen over straat", zegt Uwais Goelab, de Zwolse jeugdvoetbaltrainer die vorige week werd mishandeld tijdens de training van zijn D-pupillen op het veld bij SV Zwolle. "Maar ik ben zeker niet bang voor ze." Daarmee doelt hij op de groep jongens die hem al twee keer hebben mishandeld.

We spreken hem in de zaak van zijn familie aan de Assendorperstraat in Zwolle. Hij had al eerder aanwijzingen dat de groep hem niet met rust zou laten na een incident bij de WRZV-hallen in Zwolle.

Dat meldde hij ook aan de politie. Die deed naar zijn mening onvoldoende om hem te beschermen en vervolgens werd hij opnieuw aangevallen door zeker vijf jongens met bivakmutsen terwijl hij training gaf.

Goelab herkende één van de daders. Die was ook bij het groepje jongens dat hem in december na een potje zaalvoetbal aanviel. "Twee keer heb ik iemand aangewezen, maar ze hebben hem niet eens opgepakt."

Goelab heeft nu beveiliging

De politie bevestigt dat er nog niemand is aangehouden. "Hij is voor de tweede keer slachtoffer geworden, dus we snappen heel goed dat hij zich onveilig voelt. Maar om de mensen voor de rechter te brengen, moeten we de juiste bewijzen verzamelen. We kunnen niet zomaar iedereen die wordt aangewezen, aanhouden."

De politie gaat ervan uit dat er zeker vijf minderjarige jongens betrokken zijn bij de mishandeling op het voetbalveld vorige week. Ze hebben dus sterke vermoedens wie achter de mishandelingen zitten.

"Ik laat me ondertussen beveiligen", zegt Goelab. "Ik zou ze niet aanraden aan mij of mijn familie te komen." Bij de politie heeft de zaak prioriteit. "We reageren extra alert als Goelab verdachte omstandigheden meldt."

Goelab heeft er na twee mishandelingen geen vertrouwen in en heeft dus zelf beveiliging ingeschakeld. Maar hij is zeker niet van plan zich te verstoppen. Hij geeft gewoon zijn trainingen.

De KNVB was niet op de hoogte van het incident. "Het is niet iets wat we vaker zien. Uiteraard is er weleens een vechtpartij of een ouder die boos is op een trainer, maar zoiets kennen we niet."

De bond wil naar aanleiding van deze gebeurtenis contact opnemen met SV Zwolle om te kijken of de club hulp nodig heeft. De club houdt vanavond een besloten informatieavond voor de ouders.

De exacte aanleiding voor de twee geweldsincidenten is Goelab niet helemaal duidelijk. "Het gaat om niets. Ja, mogelijk om een kettinkje, dat brak in december tijdens een potje zaalvoetbal tussen FC Pañya en Young Boys. Wij waren aan het voetballen. Er brak een kettinkje. Zoiets kan gebeuren, eigenlijk moet je sowieso niet met een ketting om voetballen. We wilden het kettinkje vergoeden of laten maken, maar daar wilden de jongens niets van weten."

Een jongen die niet meedeed, stormde het veld op. "Hij zei: 'Kom buiten straks.' Ze wilden ons gewoon wat aandoen, ze denken dat ze alles kunnen maken." Buiten de sporthal ontstond daarna een vechtpartij, waarbij Goelab met zijn hand door een raam viel. De hand moest gehecht worden.

Nog grotere wapens

Het volgende incident was vorige week tijdens de training van de D1. Er kwamen zeker vijf jongens met bivakmutsen het veld op. Hij zag dat ze voor hem kwamen. Om de kinderen te beschermen rende hij weg van de groep, maar kwam ten val. Voor de ogen van de pupillen sloegen ze Goelab met knuppels op zijn rug, armen en benen. "Doordat omstanders, onder wie mijn vader, ingrepen, renden ze later weg. Maar eerst trok nog wel een van hen een mes. Deze groep jongens heeft ook nog grotere wapens dan knuppels en messen."

De daders wisten weg te komen, voordat de politie er was. Kinderen, ouders en andere trainers bleven geschokt achter.

Reden voor de club om vanavond een besloten informatieavond voor leden te houden, bestemd voor iedereen die behoefte heeft erover te praten.

Voetbalclub SV Zwolle NOS

Goelab komt uit de gemeenschap rondom de Miesbahoel Islam-moskee. De imam, een oom, zegt in De Stentor dat hij bang is voor escalatie als de daders niet worden gepakt.

"Dit is de tweede keer dat mijn neefje Uwais te pakken is genomen. Wij hebben altijd op de politie vertrouwd en dat benadrukken we ook bij onze jongeren. Maar dat zullen zij niet meer geloofwaardig vinden wanneer er een derde aanval komt."

De burgemeester van Zwolle betreurt de gebeurtenis bij de voetbalclub. Hij wil eerst het onderzoek van de politie afwachten voordat er mogelijke actie wordt ondernomen.

STER Reclame