Met een helikopter zoekt Iran naar het neergekomen vliegtuig
NOS NieuwsAangepast

Zoekoperatie naar neergestort Iraans toestel opgeschort

De zoekactie naar het neergestorte vliegtuig in Iran heeft nog niet geleid tot de vondst van de wrakstukken. Ook zijn nog geen lichamen geborgen, heeft de Iraanse minister van Verkeer gezegd.

Het toestel zou zijn neergekomen op de berg Dena, op zo'n 3500 meter hoogte. Voor de tweede dag op rij is vergeefs gezocht. Het is de bedoeling dat de operatie morgen verder gaat, maar mogelijk gooit een sneeuwstorm roet in het eten.

Bij het ongeluk zijn naar verwachting alle 65 mensen aan boord omgekomen. Ook gisteren wisten reddingswerkers niet op de plek van het ongeluk te komen vanwege het slechte weer.

Verwarring

Vanochtend meldde een overheidsfunctionaris aan de Iraanse staatstelevisie dat reddingswerkers bij het neergestorte toestel waren gekomen, maar die berichten werden niet bevestigd door de Iraanse luchtvaartautoriteit. "We staan voor een enorm raadsel. We weten eigenlijk niets over het ongeluk", sprak ook de minister van Verkeer.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn de reddingsteams versterkt met zeventig lokale bergbeklimmers. Verder is ook de Republikeinse Garde ingezet en is een beroep gedaan op Europese landen en China om mee te zoeken op satellietbeelden.

Aan de grond gestaan

Het gecrashte toestel, een ATR-72 van de maatschappij Aseman Airlines, vertrok gisteren van de hoofdstad Teheran en was op weg naar de stad Yasuj in het zuidwesten. Even voor de landing verdween het toestel van de radar.

Inmiddels is bekend geworden dat het vliegtuig jarenlang aan de grond had gestaan en pas recent weer in gebruik was genomen.

Vanavond komt een delegatie van de Franse vliegtuigbouwer ATR aan in Iran. Zij gaan samen met Iraanse experts onderzoek doen naar de vliegramp. Ook experts van een Canadees bedrijf, dat de motoren leverde, zijn bereid mee te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl