Oxfam geeft Haïti-rapport vrij: spil bood meteen aan op te stappen
Oxfam heeft het rapport vrijgegeven van een onderzoek naar wantoestanden op Haïti in 2010. Het blijkt dat de spil in het schandaal, landcoördinator Roland Van Hauwermeiren, al in het eerste gesprek met onderzoekers aanbood te vertrekken.
De Belg Van Hauwermeiren was in eerste instantie niet op de hoogte gesteld van het feit dat Oxfam onderzoekers naar zijn land had gestuurd om het wangedrag te onderzoeken. Na vier dagen nodigde het team hem uit voor een gesprek.
"De landcoördinator gaf toe prostituees mee te hebben genomen naar zijn Oxfam-verblijf. Nadat hem was verteld dat er meer beschuldigingen waren, nam hij de volle verantwoordelijkheid en bood aan op te stappen."
Vertrektermijn
Het onderzoeksteam bood Van Hauwermeiren een waardig afscheid aan in ruil voor zijn medewerking. Vanwege zijn staat van dienst en omdat een ontslag op staande voet de organisatie schade zou hebben berokkend, kreeg hij een vertrektermijn van een maand.
Oxfam-medewerkers huurden kort na de aardbeving in 2010 prostituees in. Het onderzoeksteam kan niet bevestigen dat daarbij minderjarigen waren betrokken, maar sluit dat niet uit. Er waren ook aantijgingen van fraude en nepotisme, maar daar werd geen bewijs voor gevonden. Het team sprak met veertig getuigen op het eiland.
Uit het rapport (.pdf) blijkt dat drie Oxfam-medewerkers een getuige fysiek bedreigden toen ze ontdekten dat deze persoon met de hulporganisatie had gesproken. Uiteindelijk werden drie medewerkers ontslagen en stapten vier collega's uit eigen beweging op.
Een zaak als deze zou vandaag de dag anders zijn afgehandeld.
Behalve Van Hauwermeiren zijn in het rapport alle betrokkenen geanonimiseerd. Oxfam laat weten dat het volledige rapport is gedeeld met Haïti en de thuislanden van de medewerkers. Ook biedt de hulporganisatie vandaag de regering van Haïti persoonlijk excuses aan. Zelf ontkende Van Hauwermeiren de seksfeesten te hebben gehouden.
Oxfam zegt verder maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen, zoals beter toezicht en databank met referenties over medewerkers. "Een zaak als deze zou vandaag de dag anders zijn afgehandeld, maar het is duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is."