NOS NieuwsAangepast

Netanyahu laat stuk van 'neergehaalde Iraanse drone' zien

Netanyahu toont 'neergehaalde Iraanse drone'

De Israëlische premier Netanyahu heeft op een grote conferentie over veiligheid en defensie in München een stuk van - wat hij noemde - een Iraanse drone laten zien. Hij zei daarbij dat Iran de grootste bedreiging voor de wereld vormt en dat Israël niet zal toestaan dat "het regime in Teheran een strop van terreur om onze nek hangt".

De drone is vermoedelijk vorige week neergeschoten boven Israëlisch grondgebied. Als reactie daarop vielen Israëlische straaljagers doelen in Syrië aan, waar Iran het regime van president Assad militair ondersteunt in de burgeroorlog. Bij die aanval werd een Israëlische F-16 neergehaald, wat weer leidde tot nieuwe Israëlische vergeldingsbombardementen.

Namens Iran is minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif aanwezig op de top in Duitsland. Netanyahu keek hem tijdens zijn speech aan terwijl hij het drone-onderdeel in de lucht hield. "Herkent u dit? Dat zou wel moeten, het is uw drone. Daag ons niet uit", zei de Israëlische premier.

Karikaturale vertoning

De Iraanse minister Zarif zei, toen hij aan de beurt was om te spreken op de veiligheidstop, dat het optreden van Netanyahu een "karikaturale vertoning was, die eigenlijk niet eens een respons verdient". Zarif stelde dat Israël een buitensporig agressief beleid voert tegen de buurlanden Syrië en Libanon, door regelmatig binnen te vallen met gevechtsvliegtuigen.

De veiligheidstop in München is een onafhankelijk forum over internationale veiligheid dat elk jaar wordt gehouden. Meer dan dertig regeringsleiders en tachtig ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn erbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl