NOS SportAangepast

Sensatie op Super G: snowboardster gaat er met goud vandoor

Een regelrechte sensatie op de Winterspelen in Pyeongchang. Snowboardster Ester Ledecka verraste zaterdag alle alpineskiesters door de olympische gouden medaille op het onderdeel Super G te pakken.

De 22-jarige Tsjechische kwam pas als 26ste naar beneden, op een moment dat de Oostenrijkse Anna Veith al zeker leek van titelprolongatie.

Ledecka, wereldkampioene op de parallelreuzenslalom bij het snowboarden, kende niet eens een feilloze race, maar bleef Veith met 0,01 nipt voor. Tina Weirather veroverde brons.

Eerste vrouw ooit

Na haar finish bekeek Ledecka hoofdschuddend en met open mond het scorebord. Tot zaterdag was haar beste resultaat op de Super G een negentiende plaats tijdens wereldbekerwedstrijden.

Vanaf donderdag, als ze in Pyeongchang op de parallelreuzenslalom in actie komt, is Ledecka de eerste sporter ooit die tijdens dezelfde Spelen in zowel het snowboarden als het alpineskiën actief is.

Vonn blijft ternauwernood overeind in Super G

Vooraf werden vooral Lindsey Vonn, Lara Gut en Sofia Goggia als medaillekandidaten genoemd. Vonn opende het bal door als eerste in de race naar beneden te gaan.

Uit balans

De Amerikaanse topfavoriete leek ook op weg om een hele scherpe tijd neer te zetten, maar in het derde gedeelte verloor ze haar balans en moest ze even in de remmen. Ze finishte nog wel, maar het bleek niet genoeg voor een podiumplaats.

Vonn, die in Vancouver in 2010 de olympische titel voor zich opeiste op de afdaling en er vier jaar later in Sotsji niet bij was vanwege blessures, kwam uiteindelijk 0,38 tekort voor goud en werd zesde.

Na afloop van de race sprak ze haar ongeloof uit over de winnares. "Het is zeker een shock. Op de Spelen gebeuren gekke dingen", aldus de 33-jarige Amerikaanse die volgende week ook nog in actie komt op de afdaling. Als ze daar wel een medaille verovert, is ze de oudste vrouwelijke winnares bij het alpineskiën op de Spelen.

Geen topfavoriete

Veith, die vier jaar geleden in Sotsji als Anna Fenninger het olympisch goud pakte, heeft enkele slechte jaren achter de rug en gold daarom niet als topfavoriete. Ze kende echter een goede race en leek, tot Ledecka naar beneden suisde, opnieuw de beste te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl