Minister Bruins had eerder willen weten van matchfixingszaak Anema
Minister Bruins van Sport wil uitgezocht hebben wat er precies is gebeurd in de matchfixingszaak van schaatscoach Anema, en wat de rol van NOC*NSF is geweest. Het gaat om een incident tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. Anema probeerde als begeleider van de Franse achtervolgingsploeg afspraken te maken met de Nederlandse ploeg.
Bruins was graag eerder bijgepraat. "Ja natuurlijk moeten dit soort zaken worden gedeeld. Ja natuurlijk had ik dit willen weten", zei Bruins aan het begin van de ministerraad. "Als je het niet weet kun je er ook niet tegen optreden." Hij wil dat NOC*NSF en eventueel de politie en het Openbaar Ministerie goed onderzoek doen.
Omdat de minister nog niet alle feiten kent wil hij geen oordeel uitspreken. "Maar matchfixing hoort niet thuis in de sport, dat moet heel duidelijk zijn."
Bruins vertrekt maandag naar Pyeongchang om het kabinet te vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen. Deze reis stond al gepland.
Subsidie
Ook in de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. PvdA en D66 willen weten of de minister vindt dat NOC*NSF de poging tot matchfixing meteen had moeten melden, bijvoorbeeld bij een tuchtcommissie.
D66 wil weten of er regels zijn over het verstrekken van subsidie aan sportbonden en topsporters die zich schuldig maken aan matchfixing. De PvdA wil dat Bruins met NOC*NSF gaat praten, ook over een klacht van de Dopingautoriteit.
In de kiem gesmoord
Volgens NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen was het destijds niet nodig om het incident naar buiten te brengen. Tegen de NOS zei hij gisteren dat de poging van Anema "in de kiem is gesmoord en dat het verder tot niets is gekomen".
Hij zei wel dat hij achteraf vindt dat hij de zaak destijds meteen hadden moeten melden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is nu alsnog op de hoogte gebracht.
Rustig aan
Gisterochtend meldde de Volkskrant dat Anema tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 heeft geprobeerd afspraken te maken met de Nederlandse bondscoach Arie Koops over de ploegenachtervolging.
Anema was coach van Jorrit Bergsma, maar begeleidde ook de Franse ploeg. Hij zou Koops hebben verzocht om de Nederlandse ploeg het rustig aan te laten doen in de eerste ronde van de achtervolging, in ruil voor een gegarandeerde winst.
NOC*NSF liet in een reactie weten dat het verhaal deels klopt. De organisatie zegt dat het voorstel van Anema een schending was van de olympische waarden en dat het voorstel daarom toen "resoluut" is afgewezen.
Anema zelf reageerde vanochtend kort op de kwestie. "Spreken is zilver is en zwijgen is goud. Ik moet hier nog goud verdienen en zilver heb ik al", zei hij tegen persbureau ANP, doelend op de tweede plek van zijn pupil Jorrit Bergsma op de 10.000 meter. "Dus ik zeg nog even niks."