Nawal Benaissa bij een demonstratie in mei waarbij ze de vrijlating van Zefzafi eiste
NOS NieuwsAangepast

Rif-protestleider Marokko krijgt tien maanden voorwaardelijk

Een van de leiders van de protestbeweging in het Marokkaanse Rifgebergte is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden. Het gaat om Nawal Benaissa. Ze wordt door veel mensen gezien als de opvolger van de protestleider Nassar Zefzafi, die in mei vorig jaar al werd opgepakt.

Op dit moment wachten meerdere vermeende leiders van de protestbeweging op hun vonnis in een cel in Casablanca. Volgens de regering zijn ze allen betrokken bij de organisatie van de protesten. Benaissa hoorde overigens niet bij die groep en zat in Al Hoceima vast.

Een van de advocaten van de protestleiders, Abdessadek El Bouchtaoui, werd vorige week veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 20 maanden.

Relatief rustig

De laatste tijd is het in Al Hoceima relatief rustig, zegt correspondent Willemijn de Koning. "De meeste demonstranten zitten vast, zijn naar Europa gevlucht of zijn te bang om te demonstreren." Wel zijn er af en toe nog kleinere protesten in de steden Imzouren en Tamassint.

In het noorden van Marokko kwam het vorig jaar tot hevige demonstraties. De betogers beklaagden zich over achterstelling van het gebied en wilden ook betere gezondheidszorg en onderwijs afdwingen. De politie trad hard op en pakte honderden demonstranten op. Later verleende koning Mohammed VI gratie aan een deel van de activisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl