NOS Schaatsen Aangepast

Olympisch kampioen Bloemen: heb hier veel van gedroomd

Ted-Jan Bloemen is in de zevende hemel met zijn olympische titel op de tien kilometer. "Ik heb hier heel veel van gedroomd, maar om het echt te doen is een ander verhaal", liet de Nederlandse Canadees weten.

Bloemen komt sinds 2014 uit voor Canada - het land van zijn vader - en ontpopte zich daar tot een wereldtopper op de lange afstanden. In de voorbije seizoenen ontnam hij op de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City Sven Kramer reeds de wereldrecords op de vijf en tien kilometer. En nu is hij ook nog olympisch kampioen.

"Je ziet: het komt wel aan", sprak Bloemen met tranen in de ogen. "Het is moeilijk te beschrijven wat er dan door je heen gaat. Ik ben niet zo'n goede spreker om daar mooie woorden voor te vinden."

Bloemen was veruit de snelste van allemaal. "Zo'n vlakke race lijkt heel simpel, maar is dat natuurlijk niet. In het begin gaat het makkelijk en op een gegeven moment niet meer. Dan moet je die rondetijden vasthouden, want het is de belangrijkste race van je leven."

Stromen de felicitaties uit Canada nu binnen? "Ik heb nog niet op mijn telefoon gekeken. Maar na mijn zilver op de vijf kilometer had ik ook al meer berichten uit Canada dan uit Nederland."

Coach Bloemen voelt mee met Kramer

Ook Bart Schouten, de coach van Bloemen, straalde van oor tot oor. "Ik kan die lach maar moeilijk van mijn gezicht krijgen", liet hij weten. "Schitterende race, maar ik vind het aan de andere kant ook wel jammer voor Kramer."

"Het is toch een droom die niet doorgaat voor Sven", ging Schouten verder. "Ik voel wel met hem mee. Dat meen ik echt. Goeie jongen, hard geschaatst, maar helaas voor hem waren er een paar beter vandaag."

Een van hen was Bloemen. Wat is de rol van Schouten hierin geweest? "Ik denk dat ik hem mentaal goed begeleid heb en we hebben technisch ook wat dingen goed veranderd. Daardoor is hij beter gaan schaatsen."

STER reclame