Bergsma rondt tumultueuze dag af met zilver en excuses aan Kramer

tijd van publicatie Aangepast

Harder had hij nog nooit geschaatst op de 10.000 meter, maar voldoende voor titelprolongatie was het niet. Jorrit Bergsma bleef in Gangneung nuchter onder de nederlaag die hij op de Olympische Spelen leed tegen de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen.

"Voor vandaag was dit het maximaal haalbare", zei hij over zijn zilveren plak.

Voorafgaand aan de race was er veel commotie rond de ploeg van Bergsma en trainer Jillert Anema. De coach zou vier jaar geleden geprobeerd hebben met de Nederlandse bondscoach Arie Koops afspraken te maken over het verloop van de ploegenachtervolging.

Daarbij zou Anema als coach van de Fransen bereid zijn geweest de Nederlanders een zege te garanderen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

Kamp-Kramer

In een eerste reactie direct na de wedstrijd liet Bergsma er geen misverstand over bestaan uit welke hoek volgens hem het verhaal, dat kort voor de 10 kilometer via de Volkskrant in de openbaarheid kwam, afkomstig zou zijn. "Er is maar één persoon die probeert onze ploeg of mij uit balans te brengen. Die persoon kun je zelf wel invullen", sprak hij.

Op de vraag of hij het kamp-Kramer bedoelde, antwoordde Bergsma: "Dat lijkt me duidelijk."

De Volkskrant maakt kort daarop bekend dat Kramer niet de bron was geweest van het artikel. Ook liet de krant weten dat het artikel niet met voorbedachte rade op de ochtend van de tien kilometer naar buiten was gebracht.

Excuses

Enkele uren na de wedstrijd maakte Bergsma, bij de opname van het programma NOS Studio Sportwinter, zijn excuses voor de beschuldiging aan het adres van Kramer. "Ik ben fout geweest dat ik het bij het kamp-Kramer heb gelegd. Dat was slecht. Ik denk wel dat het doelbewust is gebeurd. Iemand die mij uit balans wilde brengen."

Bergsma over rel rond coach Anema

De onttroonde olympisch kampioen op de 10.000 meter is overtuigd dat het lek over de rel rond zijn coach Jillert Anema bij het kamp-Kramer zit. "Dat lijkt me duidelijk."

Toch liet Bergsma zich door alle rumoer niet van de wijs brengen. Hij opende het bal van de favorieten na de dweil met een sterke race, die eindigde in 12.41,99. "Ik wist dat dit een goede tijd was, het is een persoonlijk record. Ik reed echter niet zo makkelijk als van de week in de training."

Bergsma begon voorzichtig. "Ik bleef in de rondjes 30,4 en 30,5 hangen. Dat had sneller gemoeten. Pas aan het einde kon ik het wat afbouwen. Een mooie tijd, maar het had beter gekund", was zijn nuchtere relaas na de ontknoping.

Bergsma had de eerste schaatser in de geschiedenis kunnen worden die de olympische titel op de tien kilometer zou hebben geprolongeerd, maar Bloemen zette een streep door dat scenario. De Fries had er vrede mee. "Bloemen reed een puike rit."

STER Reclame