NOS SchaatsenAangepast

Kramer over zaak-Anema: een doofpot is nooit goed

Op de dag dat hij dan eindelijk zijn eerste olympische titel op de tien kilometer moet veroveren, reageert Sven Kramer toch kort op de matchfixingzaak rond Jillert Anema. "Ik had de geruchten al gehoord, opzienbarend."

"Het zou niet zo mogen zijn", gaat Kramer verder. "Maar ik hoor het maar van een kant, dus het is moeilijk om daar een oordeel over te geven."

Geruchten

Binnen de schaatswereld was al langer bekend dat Anema tijdens de Spelen van 2014 als bondscoach van Frankrijk afspraken probeerde te maken met Nederland. Hij is berispt omdat hij vroeg of Sven Kramer en consorten het rustig aan wilden doen om een Franse afgang te voorkomen, met daarbij de toezegging dat Nederland sowieso mocht winnen.

Een andere lezing is dat Anema bereid was Frankrijk te laten verliezen op voorwaarde dat zijn pupil Jorrit Bergsma bij Nederland zou meedoen. Kramer daarover: "Geen idee, dat zou kunnen. Dat moet je aan hen vragen. Ik vind daar natuurlijk wel iets van, maar ik blijf er liever bij vandaan."

Sven Kramer

Anema kwam ervanaf met een berisping van NOC*NSF. Kunnen we volgens Kramer spreken van een doofpotaffaire? "Dat denk ik wel. En een doofpot is nooit goed. Maar nu ga ik me even focussen op de tien kilometer!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl