Eén tegen 100
NOS NieuwsAangepast

Eén tegen 100 en Bed & Breakfast te veel amusement voor publieke net

Eén tegen 100, Bed & Breakfast, de specials van Boer zoekt Vrouw en The Graham Norton Show hebben een amusementstest van de publieke omroep (NPO) niet doorstaan, bevestigt de NPO na berichtgeving in De Telegraaf. De programma's voldoen niet aan de strengere eisen voor amusement die zijn afgesproken in de nieuwe Mediawet.

Uit de NPO-proef kwamen nog meer programmatitels, maar die zijn al niet meer op tv. Het ging onder meer om een aantal Nationale testen van BNN-VARA.

'Plat amusement' mag alleen nog als de NPO achteraf aannemelijk kan maken dat kijkers blijven hangen voor programma's met een meer educatief of informatief karakter. Het moet een middel zijn om kijkers naar de publieke omroep te krijgen, geen doel op zich. Dat lukt andere amusementsprogramma's als Wie is de Mol en Heel Holland Bakt en de reguliere uitzendingen van Boer zoekt Vrouw wel.

De programma's die de toets niet halen, krijgen een herkansing.

Woordvoerder NPO

De NPO zegt dat het programma-aanbod van 2016 bij wijze van proef is beoordeeld op basis van de nieuwe wet. De programma's van het afgelopen jaar worden op dit moment beoordeeld. De resultaten van die screening komen in mei.

"Wel is het zo dat de programma's die de toets niet halen, een herkansing krijgen", zegt een woordvoerder in een schriftelijke reactie. Dat kan een verplaatsing naar een andere zender of uitzendtijdstip betekenen, of aanpassing van het format. "Pas wanneer een titel twee seizoenen op rij niet aan de kaders voldoet, verdwijnt deze van de buis."

Of de genoemde titels daadwerkelijk verdwijnen, zal dus pas in mei 2019 duidelijk worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl