NOS Schaatsen Aangepast

Anema ondernam poging tot matchfixing bij Spelen in 2014

ANP

Sportkoepel NOC*NSF heeft bevestigd dat schaatscoach Jillert Anema op de Olympische Spelen in 2014 in Sotsji over de schreef is gegaan toen hij op de ploegenachtervolging afspraken wilde maken met het Nederlandse team over het verloop van de wedstrijd.

De Volkskrant meldde vanmorgen dat Anema een poging tot matchfixing ondernam en daarvoor een officiële waarschuwing heeft gekregen.

Reactie NOC*NSF

"Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt", aldus technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF. "Vandaag (de dag van de tien kilometer, red.) zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan."

Hendriks was in Sotsji chef de mission. Die rol wordt nu vervuld door Jeroen Bijl. Hij kent de meeste ins en outs van het verhaal, zegt hij vanuit Pyeongchang. "Ik wil er verder niet teveel op ingaan, maar ik vind wel dat het is afgehandeld."

NOC*NSF laat verder weten vrijdag meer tekst en uitleg geven. "We willen vandaag de focus op de 10 kilometer, die hier vanavond wordt verreden, niet verstoren. Bovendien hebben we ook wat tijd nodig om te onderzoeken en uit te zoeken waarom we vier jaar geleden hebben gedaan wat we destijds deden."

Anema was coach van Jorrit Bergsma in Sotsji, maar begeleidde ook de achtervolgingsploeg van Frankrijk. In die hoedanigheid zou hij de Nederlandse bondscoach Arie Koops hebben verzocht om de Nederlandse ploeg het rustig aan te laten doen in de eerste ronde van de achtervolging.

Schildklieraandoening Contin

Een van de rijders in de Franse ploeg was Alexis Contin, die aan een schildklieraandoening leed en eigenlijk te zwak was om te rijden. De Fransman wilde echter per se van start gaan en de wedstrijd uitrijden.

Van belang was daarbij om niet te worden ingehaald door Nederland. Dit om gezichtsverlies te voorkomen en ook de fondsen voor het Franse schaatsen niet te verliezen.

Anema, die Bergsma naar individueel goud op de 10 kilometer coachte, zou als tegenprestatie hebben aangeboden dat de zege altijd voor Nederland zou zijn. Als een schaatser van het Nederlandse team ten val zou komen, zou Contin zich laten zakken zodat het Nederlandse team toch nog zou winnen.

Anema kreeg na de Spelen een brief van NOC*NSF met een officiële waarschuwing. Volgens de sportkoepel was de actie van Anema een poging tot matchfixing en een schending 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect.'

Goud

De Nederlandse achtervolgingsploeg, met Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, won met overmacht van Frankrijk in de eerste ronde en pakte uiteindelijk het goud.

STER reclame