Leden van carnavalsvereniging werken in een loods aan hun praalwagens
NOS NieuwsAangepast

Carnaval voorbij? Praalwagen in de verkoop

Wie een prijswinnende praalwagen op de kop wil tikken, kan uitgebreid scrollen door de advertenties op Marktplaats. De zoekterm carnavalswagen levert op de advertentiesite zo'n 450 zoekresultaten op.

Veel carnavalsverenigingen verkopen de wagens die zij afgelopen jaar bouwden, en gebruiken de opbrengst om de wagen van volgend jaar te maken. Maar hoe makkelijk raak je een praalwagen van 10 meter hoog en 20 meter lang kwijt?

5500 euro

Carnavalsvereniging de Markbouwers uit Standdaarbuiten verkoopt hun wagen tot nu toe elk jaar zonder veel problemen. "Vorig jaar binnen vier dagen, maar hij is ook weleens verkocht nog voor de optocht was geweest", vertelt Cees Gouman van de vereniging.

De wagen van de Markbouwers bestaat dit jaar uit twee grote kardinalen, steunend op de gewelven van een kerk. De wagen won meerdere prijzen, zoals de publieksprijs en de tweede prijs in de lichtjesoptocht. De vraagprijs: 5500 euro.

De wagen van de Markbouwers uit Standdaarbuiten

Volgens Gouman worden de praalwagens meestal gekocht door verenigingen die zelf geen wagens bouwen. En dat verloopt tot nu toe zonder problemen. Gouman: "Volgende week komen er twee groepen kijken, en negen van de tien keer is hij dan verkocht."

De Venfluiters uit Manderveen hadden minder succes. In 2017 raakten ze hun wagen met bijenthema niet kwijt. "Ik begrijp niet goed waarom, want het is een hele mooie, kleurrijke wagen", vertelt voorzitter Jelle Hendriks.

De vereniging reed dit jaar voor de tweede keer met de wagen. Hendriks is ervan overtuigd dat de praalwagen dit jaar wel wordt verkocht: "Daar ben ik niet bang voor. Hij heeft drie keer de eerste prijs gewonnen, ondanks de vele concurrentie."

De bijenwagen van de Venfluiters

Het materiaal waarvan een carnavalswagen is gemaakt is belangrijk voor de verkoopwaarde, legt Johan de Krom van carnavalsvereniging Witte Gei't uit Sint Willebrord. "Soms zie je dat dorpen een wagen van papiermaché bouwen, maar dat wordt heel snel vochtig en gaat dan kapot", legt hij uit. "Polyester is duurzamer."

Zelf heeft De Krom al drie reacties gehad op de piratenwagen die Witte Gei't dit jaar gebouwd heeft. Ze gaan telkens weg voor rond de duizend euro, aldus De Krom. Hij krijgt veel reacties van andere carnavalsverenigingen, die de wagen willen aanpassen naar hun eigen thema.

Jelle Hendriks van de Venfluiters legt uit dat carnavalswagens soms tot zes keer doorverkocht worden voordat ze definitief worden afgeschreven. "Dan gaat hij naar een vereniging in Zeeland, het jaar daarop naar Noord-Brabant en zo kan hij nog heel wat optochten mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl