NOS NieuwsAangepast

Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na uitzetting Oekraïne

De Oekraïense oppositieleider Michail Saakasjvili is in Nederland na uitzetting uit Oekraïne. Maandag werd de inmiddels stateloze oud-president van Georgië door Oekraïne het land uitgezet naar Polen. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, ze hebben twee zoons.

Saakasjvili is in Nederland om zich hier te vestigen, bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein, met wie hij vanmiddag aankwam op Schiphol. Volgens Hammerstein is het verblijf van Saakasjvili "in stilte geregeld en goedgekeurd" door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Saakasjvili: ik ben in Nederland om wat er is gebeurd in Oekraïne

"Het is, zoals altijd, goed om hier te zijn", zegt Saakasjvili tegen de NOS in Rotterdam, waar hij met zijn advocaat is. "Rotterdam ken ik niet zo goed, maar ik kom vaak in Zeeland, in Terneuzen, en natuurlijk Amsterdam. Vanwege wat er is gebeurd in Oekraïne ben ik hier. We zien wel hoelang ik blijf."

Gebrouilleerd

Saakasjvili is geboren in Georgië en was daar negen jaar president, tot 2013. Later werd hij gouverneur in Oekraïne. Hij was aanvankelijk een bondgenoot van president Porosjenko, maar raakte met hem gebrouilleerd. Saakasjvili beschuldigt de regering van grootschalige corruptie. Sinds november 2016 is hij geen gouverneur meer.

In december gingen beelden van pogingen van de Oekraïense autoriteiten om Saakasjvili op te pakken de wereld over. Aanhangers van hem wisten te voorkomen dat hij werd meegenomen.

Stateloos

Saakasjvili is stateloos. Om gouverneur te worden in Oekraïne leverde hij zijn Georgische paspoort in. Hij kreeg toen een Oekraïens paspoort maar dat is hem afgenomen. In september probeerde hij na een reis naar het buitenland via Polen weer terug te gaan naar Oekraïne, maar zijn trein werd tegengehouden bij de grens. Hij slaagde er daarna alsnog in om te voet de grens over te steken.

De Oekraïense grenswacht verklaarde van de week dat Saakasjvili illegaal in het land was en dat hij volgens het internationaal recht is teruggestuurd naar het land waar hij vandaan kwam.

Saakasjvili's geboorteland Georgië heeft gevraagd om zijn uitlevering na een veroordeling bij verstek wegens machtsmisbruik. Een rechtbank in Kiev wees vorige week een bezwaar tegen uitlevering af.

Nederland toonde zich eind vorig jaar bereid om Saakasjvili op te nemen. Diens advocaat had daartoe een verzoek ingediend. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zei toen dat hij op basis van gezinshereniging naar Nederland mag komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl