Jonge vrouwen vaker vermoeid door werk

time icon Aangepast
ANP

Jonge vrouwen zijn relatief vaak psychisch vermoeid door hun werk, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO.

Bijna een op de vijf vrouwen van 25 tot 35 jaar voelt zich regelmatig emotioneel uitgeput, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag. Bij mannen is dit een op de zes. In andere leeftijdscategorie├źn hebben zowel mannen als vrouwen minder burn-outklachten.

Vooral alleenstaande jonge vrouwen kampen met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten, deels omdat zij vaker fulltime werken. Vrouwen met kinderen en vrouwen met een partner hebben er minder last van.

Zelfstandig

In vrijwel alle leeftijdscategorie├źn hebben vrouwen vaker last van werkgerelateerde burn-outklachten dan mannen. Vrouwen zien minder vaak dan mannen mogelijkheden om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, aldus het CBS en TNO. Ze zijn ook minder vaak in staat zelf de volgorde of het tempo van hun werkzaamheden te bepalen.

Vrouwen werken daarnaast relatief vaak in het onderwijs en de zorg, waar de druk hoog is en ze zelf weinig beslissingen mogen nemen.

NOS op 3 maakte eerder de serie #opgebrand over jongeren die te maken hebben met een burn-out. Jip is een voorbeeld van iemand die zichzelf druk oplegt, terwijl Daan juist druk van buitenaf ervaart. Twee verschillende mogelijke oorzaken die tot een burn-out kunnen leiden. Ook maakten ze een mini-portret van Dinja, Peter en Elisia. Bekijk hier de hele serie #opgebrand.

Heb je zelf last van depressieve gevoelens of burn-outklachten? Dan kun je terecht bij Korrelatie. Zij kunnen je helpen met psychische klachten via hun site of telefoonnummer 0900-1450.

STER Reclame