Aangepast

'Mijn vader werd boos als ik thuiskwam met een slecht cijfer'

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

Daan voelde veel druk om te presteren

Ik móet, ik móet binnen een plaatje passen. Ik móet naar school. Maar ik kan het niet.

Daan (20)

"Ik werd als de schande van de familie neergezet, ik zou er niet toe doen en ik moest maar wat van m'n leven gaan maken", vertelt Daan (20), die sinds augustus uit zijn burn-out is.

Hij voelde veel druk van zijn vader om te presteren, om naar het vwo te gaan, en daarna naar de universiteit. Maar dat ging niet. En als Daan thuiskwam met slechte cijfers kreeg hij dat te horen. Zijn vader werd boos en gaf hem preken. "Dat geeft je echt het gevoel dat je nutteloos bent en niks kan."

Daans verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen bij hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport.

Daan

Daan neemt zijn vader niets kwalijk, vertelt hij. Ze wonen nog samen, maar zien elkaar niet zo vaak: "Hij is vaak aan het werk en ik ben weer met school en m'n sociale leven bezig."

"Maar we accepteren elkaar. Alleen op gevoelsniveau kunnen we niet goed door één deur, door alles wat er gebeurd is. Maar daar heb ik op dit moment mezelf ook wel bij neergelegd. Het is zoals het is."

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of heel vaak emotioneel uitgeput is. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage maar 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: 'Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten studenten constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor studenten niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.'

Welke studenten de grootste kans hebben op dit soort klachten? Onder andere studenten die zich veel zorgen maken over financiën, die eenzaam zijn, veel prestatiedruk voelen, weinig waardering en sociale steun krijgen, hebben kans mentale klachten te krijgen.

Deel artikel: