ANC bevestigt: Zuma moet weg, maar onduidelijk is wanneer

Aangepast
ANC-leider Zuma bij een congres, eind vorig jaar AFP

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de leiding van zijn partij voorgesteld binnen drie tot zes maanden af te treden. Dit heeft de secretaris-generaal van het ANC, Magashule, vanmiddag gezegd op een persconferentie.

Magashule bevestigde dat het ANC Zuma heeft gevraagd om op te stappen. De spoedzitting van de partijtop hierover duurde liefst dertien uur. Gisteravond kwam het bericht dat de president van zijn partij 48 uur de tijd heeft gekregen om op te stappen. Zou hij dat niet doen, dan wordt hij via de parlementaire weg uit zijn functie ontheven, meldde staatsomroep SABC.

Zo strikt blijkt die deadline echter niet. Het is nog steeds onduidelijk of en wanneer Zuma opstapt. De partijleiding blijft hierover in gesprek met de president, zegt Magashule.

We willen hem nu weg

Correspondent Elles van Gelder zegt in het radioprogramma Nieuws en Co dat wel duidelijk is dat de ANC die periode van minimaal drie maanden veel te lang vindt. "Ze zijn helder en zeggen: we willen hem nu weg. Maar daarom is het wel vreemd dat ze niet meer druk zetten."

Naar verwachting wordt in het parlement op korte termijn een motie van wantrouwen ingediend tegen de president. Van Gelder denkt dat het ANC voor die tijd van hem af probeert te komen. "Ik denk dat het ANC liever de touwtjes zelf in handen houdt, dan dat ze hun eigen president moeten wegstemmen in een motie die is weggelegd door de oppositie."

Zuma is al lange tijd in opspraak wegens corruptieschandalen en witwassen.

STER Reclame