NOS NieuwsAangepast

Lot minister Zijlstra ongewis, 'crash' steeds aannemelijker

Het lot van minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken is ongewis nu bekend is geworden dat hij niet alleen heeft gelogen, maar ook de boodschap van Poetin verkeerd zou hebben geïnterpreteerd. Volgens NOS-verslaggever Lars Geerts "wijst het steeds meer in de richting van een crash".

Gisteren zeiden de coalitiegenoten nog dat het weliswaar niet netjes was dat Zijlstra had gelogen over een ontmoeting met Poetin, maar dat de inhoud van zijn verhaal over een Groot-Rusland stond.

Inmiddels blijkt dat die inhoud "niet staat, maar huppelt", zegt Geerts in het NOS Radio 1 Journaal naar aanleiding van de mail die oud-Shell-topman Van der Veer naar de Volkskrant heeft gestuurd.

Van der Veer was wél bij de ontmoeting met Poetin in 2006 en hij is de bron van het verhaal van Zijlstra. Hij schrijft dat de minister Poetins woorden over 'Groot-Rusland' verkeerd heeft geïnterpreteerd. "Dat maakt het voor Zijlstra niet gemakkelijker", denkt Geerts.

Smalle basis

Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer vanavond over de uitspraken van Zijlstra. "Gisteren hoorde je nog dat dat een vervelend debat wordt en dat hij diep door het stof moet, maar dat hij er wel doorheen zal komen. Maar, zei een aantal partijen, dan moet er niks meer bijkomen. En nu is dat Volkskrant-verhaal van vanmorgen erbij gekomen."

"Stel", zegt Geerts, "dat de voltallige oppositie geen genoegen neemt met zijn uitleg, dan heeft hij nog maar een heel smalle basis van 76 coalitiezetels om te opereren als minister van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld in het gevoelige MH17-dossier."

Het debat met Zijlstra moet officieel nog worden aangevraagd. Dat gebeurt vanmiddag rond 15.30 uur na het vragenuur en de stemmingen in de Tweede Kamer. Iedereen houdt er rekening mee dat Zijlstra zich daarna meteen moet verantwoorden, ook omdat hij morgen in Rusland een ontmoeting met zijn collega Lavrov heeft.

Veel Kamerleden vinden dat zijn positie voor vertrek duidelijk moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl