Halbe Zijlstra op een VVD-congres in 2015
NOS NieuwsAangepast

Oud-Shell-topman Van der Veer: Zijlstra begreep woorden Poetin verkeerd

Minister Zijlstra heeft de uitspraken van president Poetin over Groot-Rusland verkeerd geïnterpreteerd. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een toelichting van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, de bron van het verhaal. Poetins woorden duidden waarschijnlijk niet op plannen om Rusland met militaire actie uit te breiden.

Zijlstra gaf gisteren toe dat hij heeft gelogen over de ontmoeting met Poetin. Hij was er niet bij, maar had erover gehoord van een bron die hij wilde beschermen. Die bron blijkt nu Van der Veer. De Volkskrant onthult dat vandaag naar eigen zeggen alsnog omdat Zijlstra "het mailverkeer tussen de krant en Van der Veer ten onrechte opvoert als bewijs dat hij de waarheid heeft gesproken over Poetin".

Vooral historisch bedoeld

In een e-mail aan de Volkskrant bevestigt Van der Veer dat hij met Zijlstra heeft gesproken over het gesprek met Poetin in diens buitenhuis. De president gebruikte toen inderdaad de term Groot-Rusland, maar dat zou hij vooral "historisch" hebben bedoeld.

"Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan het huidige Rusland. De interpretatie in agressieve zin is niet aan mij noch mijn woordgebruik", schrijft Van der Veer.

Nice to have

Op een VVD-partijcongres in 2016 zei Zijlstra dat Groot-Rusland is waar Poetin naar terug wil. "Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have."

Van der Veer herkent zich niet in dat citaat, schrijft de Volkskrant. "De term nice to have is niet een zegswijze van mij."

De coalitiepartijen veroordeelden de leugen van Zijlstra, maar bleven hem gisteren steunen omdat de inhoud van zijn verhaal volgens hen niet ter discussie stond.

Poetin houdt zijn kaarten over algemeen op de borst.

Correspondent David Jan Godfroid

Rusland-kenners zetten bij die inhoud gisteren ook al vraagtekens, onder wie ook correspondent David Jan Godfroid. Hij noemt het heel onwaarschijnlijk dat Poetin zich heeft uitgelaten op de manier die Zijlstra beschrijft. "Poetin houdt zijn kaarten over het algemeen op de borst. Tegen toevallige buitenlandse bezoekers uit Nederland, of het nou gaat om een topman van Shell of een politicus, laat hij natuurlijk niet het achterste van zijn tong zien."

Godfroid zegt ook dat het onwaarschijnlijk is dat Poetin het over een 'Groot-Rusland' heeft gehad. Het is volgens hem evident dat Rusland "bezig is" met voormalige Sovjet-staten, door daar de Russisch-sprekende minderheden te ondersteunen. Maar dat hij het in die context had over de uitbreiding van Rusland, doelend op invallen, noemt Godfroid onwaarschijnlijk.

Zijlstra in 2016: Ik was in de datsja van Vladimir Poetin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl