Rutte spreekt over Zijlstra
NOS NieuwsAangepast

Rutte: leugen Zijlstra onverstandig, maar hij kan aanblijven

Premier Rutte zegt dat minister Zijlstra onverstandig is geweest door te liegen over zijn aanwezigheid in het buitenhuis van de Russische president Poetin, maar dat hij kan aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken.

"Er is niet sprake van nepnieuws, want hij wilde een bron beschermen. Ik vind hem geloofwaardig, omdat de inhoud van het verhaal niet ter discussie staat", aldus de minister-president. "Het was een onverstandige aanpak, om het op die manier te doen, maar het was relevante informatie die hem ter ore was gekomen."

Rutte: Zijlstra blijft geloofwaardig

"De vraag is wat zich hier nu echt heeft afgespeeld, maar dat neemt niet weg dat je niet moet liegen", zei Rutte. "Dat is niet goed en dat heeft hij ook zelf toegegeven."

Minister Ollongren, die de afgelopen tijd een belangrijk punt heeft gemaakt van het verspreiden van nepnieuws door Rusland, denkt niet dat de positie van Nederland nu verzwakt is geraakt. Zij vindt de discussie over nepnieuws een heel ander onderwerp. "De boodschap van Zijlstra was waar. Je kunt het niet zo gemakkelijk op één lijn zetten."

Groot-Rusland

Toenmalig VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei in een speech in 2016 dat hij Poetin zelf had horen praten over "Groot-Rusland". Hij zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en president Poetin in de datsja hebben gezeten. Van der Veer ontkende dat. In een interview met Volkskrant gaf daarna ook Zijlstra toe dat hij niet bij die bijeenkomst aanwezig was geweest.

Als verklaring voor zijn leugen zei hij dat hij zijn bron, die er wel bij aanwezig was, wilde beschermen.

In de Volkskrant zegt hij: "Ik heb toen de keuze gemaakt: oké, dit is een belangrijk geopolitiek verhaal. De implicaties daarvan zijn stevig. Ik heb het verhaal toen naar mijzelf getrokken, om te zorgen dat de persoon die er wel bij was zelf niet de onthullende factor werd. Omdat dit ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden".

De onthulling van Zijlstra komt op een ongelegen moment, omdat hij morgen voor het eerst als minister naar Moskou vliegt voor een ontmoeting met de Russische minister Lavrov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl