Donorwet in de Eerste Kamer: spannend tot het laatst

Aangepast
ANP

Vandaag moet duidelijk worden of er een nieuw systeem komt voor de registratie van orgaandonoren. De Eerste Kamer stemt over de initiatiefwet van D66 voor een geen-bezwaar-systeem. Maar de uitslag staat nog geenszins vast.

Verschillende partijen in de senaat zullen verdeeld stemmen, want het is een vrije kwestie waarbij de Kamerleden hun eigen geweten mogen volgen. Het zal erom spannen, nog niet iedereen heeft het achterste van zijn tong laten zien.

Het debat en de stemming is vanaf ca. 13.40 uur rechtstreeks te zien op NPO 2 en NPO Politiek.

De tweemansfractie van 50Plus maakte gisteravond bij RTL Late Night het stemgedrag bekend. Senator Nagel zal voor stemmen, zijn collega Baay tegen.

In het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Dijkstra worden alle Nederlanders geregistreerd als orgaandonor, tenzij ze bezwaar hebben gemaakt.

Rol van nabestaanden

Voordat er gestemd wordt, zal de Eerste Kamer nog een keer het debat openen. Dat is nodig omdat een motie van de PvdA over een grotere rol voor de nabestaanden is gewijzigd.

In de motie stond dat de regering moest regelen dat artsen niet over zullen gaan tot het uitnemen van organen als er geen nabestaanden zijn of wanneer nabestaanden ernstige bezwaren hebben.

De griffier van de Eerste Kamer vond dat voorstel te veel afwijken van het oorspronkelijk wetsvoorstel en daarom is de zinsnede geschrapt. De vraag is wat dat betekent voor de uiteindelijke steun voor de donorwet, want veel senatoren vinden juist de rol van de nabestaanden cruciaal.

Bestookt met e-mailtjes

Ondertussen zijn de Eerste Kamerleden de afgelopen dagen bestookt met e-mailtjes, vooral van voorstanders van de wet. Zij verwachten dat het geen-bezwaar-systeem veel meer orgaandonoren zal opleveren.

Tegenstanders vinden het principieel onjuist dat de overheid zonder expliciete toestemming kan beschikken over de organen van mensen.

STER Reclame