De tram tijdens een testrit RTV Utrecht

De provincie Utrecht trekt 64 miljoen euro extra uit voor de aanleg van de Uithoflijn, de sneltram van Utrecht Centraal naar universitair centrum De Uithof. Daarmee hebben de Provinciale Staten ingestemd, meldt RTV Utrecht. Daarnaast is 13,7 miljoen gereserveerd om verdere onvoorziene tegenvallers op te vangen.

Met de miljoeneninjectie wordt het grootste deel van het tekort van 84 miljoen euro opgevangen. De gemeente Utrecht moet de rest aanvullen. In het project is al ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd. Dagelijks reizen tienduizenden mensen naar De Uithof. De Uithoflijn moet de druk op het busvervoer verlichten.

Hoofdpijndossier

Eind januari werd bekend dat de tramlijn niet zoals gepland op 8 juli van dit jaar, maar pas in december 2019 volledig zal rijden. Omdat de tram door stationsgebied rijdt waar intensief wordt gebouwd, werden de risico's van de tramlijn opnieuw tegen het licht gehouden. De gemeente besloot vervolgens dat er extra maatregelen nodig zijn voor het garanderen van de stabiliteit van het spoor.

De Uithoflijn is een hoofdpijndossier voor de provincie en de stad Utrecht. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) stapte op, nadat enkele partijen haar om uitleg hadden gevraagd. Pim van den Berg (D66) zei in haar plaats tijdens een ingelaste Statenvergadering dat hij namens de provincie opnieuw met de gemeente gaat onderhandelen om de kosten te verdelen.

STER reclame